timthumb (5)

Članovi porodica poginulih pripadnika ISIL-a strahuju od osvete

Žene i djeca militanata tzv. Islamske države koji su poginuli u borbama sada se plaše za vlastite živote.

Nakon poraza ISIL-a u Iraku, postavlja se pitanje šta će sada biti s njihovim porodicama.

Za sada, mnogi od njih su praktično zatvoreni u kampu punom smeća istočno od Mosula, gdje su smješteni posljednji raseljeni stanovnici tog grada prije nego što se vrate kući, izvještava Reuters.

“Svi muškarci su pobijeni”, kazala je 62-godišnja Umm Hamoudi, koja je prošle sedmice izbjegla iz okruga Midan s 21 članom svoje porodice.

Njen suprug, pripadnik ISIL-a, ranjen je borbama za Stari grad. Oni su ga pokušali odnijeti s ratišta, ali je bio pretežak, tako da su se oprostili s njim i ostavili ga tamo.

Raseljeni civili se vraćaju kući kako bi ponovo izgradili svoje živote, ali oni koji su tri godine proživljavali ekstremno nasilje i oskudicu pod ISIL-om smatraju da među njima nema mjesta za rodbinu militanata.

U područjima oslobođenim od ISIL-a pojavili su se letci u kojima se prijeti porodicama militanata, a na njihove domove su bačene bombe.

Lokalne vlasti u Mosulu su nedavno izdale dekret po kojem su članove porodica militanata prognali u kampove kako bi oni mogli biti ideološki rehabilitirani.

Međutim organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da kolektivno kažnjavanje potkopava šanse za pomirenje, te da bi moglo kreirati generaciju opasnih otpadnika od društva.

U međuvremenu u ruševinama zapadnog Starog grada Mosula, iračka vojska je u potrazi za preživjelim pronašla dvoje djece, siročadi. Jedan od njih jeo je ostatke sirovog mesa kako bi ostao živ.

Djevojčica Amina, koju su vojnici pronašli nakon što su čuli njen plač je rekla da su joj roditelji bili ‘mučenici’ te su najvejrovatnije poginuli u samoubilačkom napadu.

Strašne fotografije još su jedan dokaz tome da iako je Mosul možda oslobođen od ISIS-a, ožiljci će ostati zauvijek u gradu kojeg je u prah i pepeo pretvorila zla ideologija terora.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*