Tuzlanska pivara dobila novog većinskog vlasnika

Naime, investitor koji se kao većinski vlasnik Pivare Tuzla krio iza skrbničkog računa Sberbank BH prije nekoliko dana prodao je paket dionica u iznosu od 51 posto, čime je tuzlanska kompanija dobila novog vlasnika.

Prva prodaja većinskog paketa dionica obavljena je 12. maja ove godine putem Sarajevske berze, a javnosti je jedino poznato bilo da je riječ o investitoru koji se krije iza skrbničkog računa Sberbank BH, kao i da je 51 posto dionica kupio za 3.572.500,00 konvertibilnih maraka.

Dva mjeseca kasnije uslijedila je preprodaja, a cijena za koju je RK Invest kupio većinski paket dionica tuzlanske kompanije još uvijek nije poznata.

Direktor Tuzlanske pivare Fahrudin Salihović za Klix.ba je kazao da za sada nije poznato da li će u narednom periodu doći do značajnijih promjena u ovom dioničarskom društvu.

Tuzlanska pivara u prošloj godini zabilježila je prihode u iznosu od 28.400.000 KM i dobit od 3.800.000 KM.

U proteklih nekoliko godina u razvoj i unapređenje ove kompanije uloženo je više od deset miliona maraka, a samo u prvom kvartalu ove godine izdvojena su blizu dva miliona KM.

Inače, u sudskom registru kao osnivač RK Investa navedeno je društvo Sagena Investment Establishment sa sjedištem u Vaduzu u Liechtensteinu.

Ovo društvo posjeduje 8,3 posto dionica u kompaniji Energonovi d.d. Sarajevo i 0,15 posto u firmi Ozon d.d. Travnik.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*