Elaborat o sanaciji kritičnih klizišta

O analizi stanja i izradi elaborata kritičnih zona gdje su klizišta napravila materijalne štete razgovarali su premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin i stručnjaci Rudarsko-geološkog-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Tim RGGF-a od majskih je poplava angažovan na terenu i već su uradili preliminarnu identifikaciju klizišta te sastavili izvještaje. Prema riječima prof. dr. Kemala Gutića, dekana Rudarsko-geološkog fakulteta dogovorena je izrada elaborata kako bi se moglo stručno i profesionalno aplicirati prema fondovima, odnosno institucijama koje će odobravati sredstva za sanaciju.

Resorni ministar Karadžin istaknuo je da će zbog efikasnijeg traženja donatora izvještaji o štetama odnosno materijali, biti podijeljeni na manje segmente koji ne zahtijevaju milionske donacije. Kratko vrijeme za djelovanje i veliki teritorij Tuzlanskog kantona zahvaćen poplavama i klizištima podcrtava važnost formiranja kvalitetne baze podataka ili i jačanje kadrovske strukture u općinski štabovima civilne zaštite, rečeno je ovom prilikom.

Stručnjaci RGGF-a imali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Ambasade SAD-a u BiH u vezi migracija minsko-eksplozivnih sredstava koja su u eroziji u klizištima dobila novu formu, rekao je prof. dr. Gutić te napomenuo da će paraleleno raditi i mapiranje tih oblasti.

Na sastanku je istaknuto da na području TK postoji ogroman broj klizišta koja su nanijela velike štete, te će biti potrebno mnogo sredstava za sanaciju.

( Ured za informisanje TK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*