Split gori: Planula cisterna, gore groblje i deponija, evakuirani neboderi

Dalmacija je u plamenu, Split gori. Vatra koja je sinoć počela u selu Tugare iznad Omiša tijekom dana se proširila prema Splitu. Cijelo jutro i popodne svjedočili smo apokaliptičnim scenama iz Sitnog Gornjeg i Donjeg, Srinjina i Žrnovnice.

U popodnevnim satima vatra je došla do splitskih predgrađa. A onda je i njih zahvatila. Malobrojni i umorni vatrogasci cijelo popodne mole za pomoć. U popodnevnim satima pridružila im se vojska te kanaderi koji cijelo jutro nisu mogli uzletjeti radi bure.

U večernjim satima vatra je uhvatila prva splitska predgrađa. Nebo iznad grada je prekriveno gustim crnim dimom. Planula je benzinska pumpa kod Solina, splitsko gradsko groblje Lovrinac, a na posljetku je vatra uhvatila i splitsko smetlište Karepovac tako da gradu sad osim vatre prijeti i ekološka katastrofa.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio je kako je od ministra obrane Damira Krstičevića zatražio pomoć Hrvatske vojske u splitskom naselju Kamenu kako bi zaustavio prodor vatrene stihije iz smjera odlagališta otpada Karepovca prema tom naselju.

“Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu”, rekao je večeras za Hinu Krstulović Opara.  Po njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija.

Vatra je stigla do POS-ovih zgrada na Kili, a prošla je preko ograde Karepovca, jedna cisterna Parkova i nasada koja je pokušavala izgasiti vatru je planula na tom mjestu.

U međuvremenu, promet je na većini okolnih prometnica zatvoren. U drugom najvećem hrvatskom gradu sve smrdi na paljevinu, od dima se jedva diše. Kafići se zatvaraju, a ljude se poziva da se sklone s ulica. Kako doznajemo, Solin i Kaštela su bez struje. Struje nema u većini naselja koja je požar dohvatio. Ljudi se spontano okupljaju na ulicama i kreću pomagati vatrogascima i vojsci.

(Index.hr)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*