Požari i dalje traju: Najveća šteta u historiji Splita

5.00  – Prema gruboj procjeni, u požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci su tijekom ponedjeljka zaprimili više od 5000 poziva uznemirenih građana, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Situacija s požarom u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad obranjen još u 23 sata u ponedjeljak, no još uvijek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tijekom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vjetar “prebacio” nove plamene jezike u kojima je izgorjelo nekoliko kuća.

Vatrogasci su zbog siline vatre u Podstrani i Strožancu do 3.30 sati gasili isključivo obiteljske kuće i gospodarske objekte, dok se u Žrnovnici situacija tijekom noći malo smirila. Stanovnici noć provode na cesti u borbi s vatrom, a izuzetno je dobro došla pomoć 28 vatrogasaca iz Karlovca sa sedam vozila. Trenutno gase vatru kod škole u Podstrani.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split doznaje se da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti velik, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba.

– Od 3.30 sati stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vjetar – kažu u Centru.

Ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.

– Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima – izjavio je Hini dežurni vatrogasac.

Nešto poslije ponoći put Splita se iz ostatka Hrvatske uputilo 250 vatrogasaca s 50 vozila, a konvoj od 30 vozila krenuo je iz Zagreba. To bi uvelike trebalo pomoći da umorni i hrabri dalmatinski vatrogasci, koji se bore s vatrom već tri dana u kontinuitetu, konačno malo predahnu. Borba za Dalmaciju se nastavlja.

4.40 sati – Čini se kako se požar u Strožancu i Podstrani smiruje, ali to se može u svakom trenutku promijeniti. Mještani, ali i vatrogasci s nestrpljenjem čekaju jutarnje zrake i nadaju se da bura neće biti prejaka kako bi kanaderi mogli konačno staviti točku na i ove iscrpljujuće bitke s vatrenom stihijom.

– Kad se razdani, vidjet će se stanje, ali ovo će biti sigurno najveća šteta u povijesti grada – kazao nam je jedan Splićanin koji je sa sugrađanima pomagao obraniti grad od požara.

Podsjetimo, zbog vatrene stihije u Dalmaciji, koja je zahvatila i splitske gradske četvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, u utorak u 9.30 sati bit će održan sastanak kriznog stožera u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije. Sastanku će nazočiti premijer Andrej Plenković, a u Split će, odmah po završetku trilaterale Austrije, Hrvatske i Slovenije, iz Salzburga doći i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Iz Vlade navode da je premijer Plenković u stalnom kontaktu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, koji su na terenu s vojnicima, odnosno policijom i vatrogascima angažiranima na gašenju požara.

4.01 sati – Nema sna za stanovnike Strožanca, borba s vatrenom stihijom još uvijek traje. Brane se kuće najbliže šumi koja je u plamenu, vatrogasci su uspjeli obraniti jednu od ugroženih kuća. Kako javlja Dalmatinski portal, na terenu je dosta ljudi, možda i nekoliko stotina. Prebacuje se od kuće do kuće, voda se sa kantama dodaje iz ruke u ruku. Tu su, naravno, i vatrogasci s više vozila. Čini se kao će se i u Podstrani morati braniti kuće, budući da je vatra došla na pedesetak metara od njih. Dolaze cisterne s vodom.

3.39 sati – Na splitsko je područje tijekom noći iz sjevernog dijela Hrvatske, pretežito iz Zagreba, došlo 250 vatrogasaca i 50 vatrogasnih vozila koji pomažu premorenim vatrogascima na terenu, javlja Hina.

Reporter Radio Splita objasnio je kako je došlo do pogoršanja u Strožancu:

– Bilo je dobro, ali je onda vjetar naglo pojačao i vatrenu liniju počeo nositi put Podstrane, sve kuće koje se nalaze put Žrnovnice vatrogasci su branili koliko su mogli, ali bili su to apokaliptični prizori. U jednom je trenutku nastupilo zatišje u trajanju od oko 20 minuta, mislili smo da će se smiriti, ali onda je put drugog dijela Strožanca i Podstrane počelo nositi. Ljudi su se naoružali bocama vode, grabljama, motikama, lopatama, neki su grane su prepilili kako bi njima gasili eventualni otvoreni plamen – rekao je.

(24sata.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*