Svi požari u Splitu stavljeni pod kontrolu: Najgore je prošlo

Nakon višesatne borbe sa vatrenom stihijom koja je u jednom trenutku zahvatila tri kvarta u Splitu, vatrogasci su uspjeli ukrotiti sve veće požare i odbraniti grad od vatre.
Kako javljaju hrvatski mediji, vatrogascima i vojsci pomogli su građani, ali i činjenica da je prestala puhati bura koja je neumorno rasplamsavala vatru.

Glavni vatrogasni komandant Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina izjavio je večeras da je Split siguran i da su svi požari stavljeni pod kontrolu.

“Sada nastojimo da ugasimo male vatre, a trenutno je na terenu više od 300 vatrogasaca. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i više od 500 ljudi”, rekao je Glavina.

On kaže da vatrogasci ostaju u pripravnosti da se vatra ne bi rasplamsala.

Kako javlja HRT, u Spaladium Areni bit će evakuacijski centar sa 250 ležajeva.

Jutarnji list zaključuje da građani nisu podlegli panici, iako je situacija u pojedinim trenucima djelovala apokaliptično.

Policija apeluje na građane da se ukoliko ne moraju ne izlaze iz kuća jer zbog gužvi hitne službe ne mogu proći ulicama te da smanje potrošnju vode i struje te spuste roletne.

Podsjetimo, vatreni obruč dug 15 kilometara stvorio se tokom dana kod Žrnovnice od sedam požara, a glavnina požara prošla je zapadno prema Splitu.

U zaseoku Privor izgorjelo je nekoliko kuća. U Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem izgorjelo je nekoliko kuća i objekata, vrtić, dio groblja i brojni maslinici. Kanaderi su uzletjeli tek oko 15 sati kada je bura pala i pokušali sanirati požarište od Tugara do Žrnovnice. Kraj Tugara su vatru uspjeli odmaknuti od kuća.

Prema posljednjim informacijama s terena u 23:10 sati, vatra gori samo na sjevernoj strani prema Mosoru, na području Dubrave i Tugara, te nešto na vrhu Peruna.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*