BiH poslala policiju u Makarsku da pomogne hrvatskim kolegama u komunikaciji s bh. turistima

Na područje Policijske uprave Splitsko-dalmatinske upućeno je ukupno 20 policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke, Italije te Francuske.

– Na našem području su angažirani policajci u odori iz Poljske te Bosne i Hercegovine, jer su iz ove dvije države najbrojniji turisti, a time i moguće situacije u kojima nam pružaju pomoć – kazao je za Makarsko Primorje Dino Nemčić, policijski službenik za prevenciju u policijskoj stanici Makarska.

Dodao je da su policijski službenici iz stranih zemalja obučeni u svoje službene odore, ali ne nose oružje, već su tu kao “velika pomoć u boljoj komunikaciji”.

– K tome Poljaci i državljani BiH kad ih vide, osjećaju se sigurnije i ugodnije. Stacionirani su u Makarskoj, a po potrebi pomažu na cijelom Makarskom primorju – kazao je Nemčić.

Riječ je o projektu “Policija u odori”. U Hrvatsku još od 2009. godine stižu policajci iz zemalja odakle dolaze turisti. Patroliraju zajedno sa hrvatskim kolegama od 1. jula do kraja augusta.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*