Zaev i Zvizdić nakon sastanka: BiH i Makedonija nemaju otvorenih pitanja, idemo ka EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Makedonije, Zoran Zaev koji boravi u službenoj posjeti našoj zemlji, nakon sastanka su izrazili zadovoljstvo ostvarenom saradnjom dvije države. Naglasili su da između BiH i Makedonije nema otvorenih pitanja te najavili još bolje i konkretnije dogovore u budućnosti.
Denis Zvizdić je poželio dobrodošlicu makedonskom premijeru.

“Prijatelji dolaze prijateljima i ovo smatramo najavom budućih posjeta što će vrlo brzo rezultirati zajedničkom sjednicom vlada. Između BiH i Makedonije ne postoji nijedno otvoreno pitanje, naši odnosi se razvijaju uzlaznom putanjom, saradnja je bazirana na važnim regionalnim pitanjima, a to su između ostalog i evropske integracije”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je i da BiH i Makedonija imaju dobru ekonomsku saradnju, da je u prošloj godini ostvareno 300 miliona KM od ekonomske saradnje, što predstavlja rast od oko 10 posto.

“Kroz dijalog i razgovor o našim potencijalima, do kraja 2018. godine ta ekonomska saradnja može biti povećana za još 100 miliona KM”, izjavio je Zvizdić na konferenciji za medije. Dodao je da ono što nedostaje i ono na čemu će se raditi je jačanje infrastrukturne povezanosti.

“Očekujemo da ćemo do kraja godine uspjeti uspostaviti direktnu avioliniju između dva glavna grada. Ukupna infrastrukturna povezanost Balkana je loša, ali mi želimo da jačamo region u cilju jačanja odnosa”, riječi su premijiera Zvizdića.

Osim ova dva sporazuma koja su ministri država danas potpisali, očekuje se u budućnosti i potpisivanje ostalih sporazuma koji će biti vezani za turizam, cestovni prijevoz, priznavanje dokumenata i sve ono što će predstaviti potencijale i povezati dvije države.

“Dolazak premijera Zaeva na čelo vlade Makedonije je izuzetan korak i to je dokaz da se može postići neophodni konsenzus da se zemlja vodi u pravcu EU integracija. Makedonija i BiH mogu biti značajna podrška jedna drugoj i da možemo biti funkcionalan dio Evropske unije. Naša saradnja će biti mnogo frekventnija i želimo pokazati da možemo biti kredibilan partner Evropskoj uniji”, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je podsjetio da nekoliko godina nije bilo susreta i sastanaka vlada, ali da se to želi promijeniti.

“Današnji sastanak možemo smatrati mnogo korisnijom i sadržajnijom saradnjom i još jednom želim da iskažem srdačnu dobrodošlicu u prijateljsku Bosnu i Hercegovinu. Naš region pripada Evropskoj uniji i građani BiH i Makedonije jesu de facto građani Evropske unije, a kroz procese ćemo i postati članovi”, zaključio je Denis Zvizdić.

Gost Sarajeva Zoran Zaev se zahvalio na prijatnoj dobrodošlici te je kazao da BiH i Makedonija žele da idu naprijed.

“Danas smo potpisali jedan veoma značajan ugovor o saradnji u oblasti poljoprivrede koji se odnosi i na to da možemo nastupati zajedno prema drugim tržištima, prema IPA fondovima i da možemo poboljšati saradnju u oblasti poljoprivrede. Drugi Memorandum je iz oblasti kulture, želimo da se poboljšaju odnos i saradnja na svakom mogućem nivou. Očekujem da će najesen Denis Zvizdić posjetiti Makedoniju i da ćemo definisati naše odnose u još nekim oblastima. Želimo i da građani naših zemalja putuju s ličnim kartama, a ne sa pasošima kao sad”, kazao je Zaev.

Na kraju je čestitao Vijeću ministara BiH na uspjesima koji je postignut na putu ka EU, poželio je puno uspjeha u ispunjavanju Upitnika EU kako bi naša zemlja što prije dobila status kandidata.

“Ovo što je Vijeće ministara BiH postiglo je za veliko poštovanje i nadam se da će život u BiH biti bolji i da će bh. građani što prije biti u Evropskoj uniji. Vjerujem i da je različitost, multietičnost veliko bogatstvo i prednost. Jednakost u različitostima je i temeljna osnova u EU i mislimo da je to naša prednost u EU i to trebamo njegovati i dalje”, kazao je makedonski premijer.

Poslao je poruku da svi trebaju da rade na kvalitetnijim odnosima te je pozvao građane BiH da dođu u Makedoniju, da upoznaju ovu državu te je istu poruku poslao i građanima svoje zemlje.

Premijeru Republike Makedonije Zoranu Zaevu, koji danas boravi u službenom posjetu BiH, večeras će u Mostaru biti uručena “Mostarska povelja mira”, za doprinos uspostavi regionalne saradnje.

Povelju će makedonskom premijeru uručiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u sklopu tradicionalne svečanosti obilježavanja godišnjice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*