Čovićev poziv na sastanak otkazali svi osim Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović za danas je u Mostaru najavio radni ručak sa članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, te liderima SNSD-a i SBB-a Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem. No sve su prilike da os ručka neće biti ništa.

Još ranije lideri SDS i PDP Vukota Govedarica i Branislav Borenović odbili su Čovićev poziv da prisustvuju sastanku, uz obrazloženje da ne žele da učestvuju u radu sa onima koji prave blokade u BiH i RS.

To su potom uradili i Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

Izetbegović smatra da je neophodno i jedino primjereno da se što prije u institucijama BiH organizuje sastanak s ciljem ubrzanja provedbe Reformske agende i procesa europskih i euro-atlanskih integracija BiH na kojem bi učešće uzeli predsjednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ili u širem formatu sa predsjednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na provedbu Reformske agende.

Fahrudin Radončić je također Čoviću saopćio da ni on neće doći na radni ručak u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, jer se time gubi politički kapacitet i smisao cijele namjere da se razgovara u što širem sastavu.

Pretpostavlja se da na ručak neće ni Mladen Ivanić, pa će ukoliko se ipak dogodi ručati samo Čović i Dodik.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*