Strateški cilj Doma zdravlja Tuzla-osiguranje kvalitetne zdravstvene zaštite Roma u Tuzli

Posljednjih nekoliko mjeseci Radna grupa sačinjena od predstavnika Gradske uprave Tuzla, nevladinog sektora i romskih udruženja, radila je na izradi Akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja na području grada Tuzla.Tim povodom je u prostorijama OSCE-a u Tuzli prezentovan i Nacrt akcionog plana za zbrinjavanja ove kategorije stanovništva, koji će biti upućen na dalju proceduru Kolegiju gradonačelnika Tuzle.

Uključivanjem gradske vlasti u rješavanje romskih problema u ovim oblastima prvi put će se sistematski rješavati problemi Roma u Tuzli. Strateški cilj Doma zdravlja, uključenog u ovaj projekat, je osigurati kvalitetnu realizaciju programa prevencije i koordiniranim radom Službe opšte/porodične medicine (timovi Porodične,Polivalentne patronaže, Zdravstvene njege u kući,te Odjeljenja za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske djece ), kao i Službi za higijensko-epidemiološku zaštitu,Centra za mentalno zdravlje, te Ginekologije i Stomatologije ostvariti najbolji rezultat u oblasti zdravstvene zaštite Roma u Tuzli.

Angažovanjem medijatora u romskim zajednicama za oblast zdravstvene zaštite, aktivnim učešćem u programu za poboljšanje higijenskih i sanitarnih uslova u romskim stanovima i naseljima, značajno će se doprinjeti umanjenju rizika i ugroženosti zdravstvenog stanja Roma.

om zdravlja i pored akcionog plana,dugo vremena preko romskih udruženja organizuje, zdravstvene preglede,predavanja i medijatorstvo.

Sprovođenjem lokalnog akcionog plana za rješavanje romskih problema od velike je važnosti zdravstvena zaštita.Uključivanjem Doma zdravlja Tuzla u ovaj projekat od izuzetnog je značaja jer će time romskoj kategoriji stanovništva biti omogućena kvalitetnija zdravstvena zaštita.Rečeno,omogućava ovoj zdravstvenoj ustanovi da i pored svog samostalnog dugogodišnjeg angažmana,a na osnovu akcionog plana, omogući kompletniju zdravstvenu zaštitu pri tom posebno vodeći računa o prevenciji.

(RTv7/Dom zdravlja Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*