Jerusalem: Izrael uklonio željezne barikade na prilazima Al-Aksi

Izraelska policija je rano jutros uklonila sve nedavno uvedene sigurnosne mjere postavljene na prilazima džamiji Al-Aksa u Jerusalemu.

Nakon što su u utorak skinuti detektori za metal, uklonjena je i infrastruktura za takozvane pametne kamere koje je Izrael namjeravao da postavi umjesto detektora kako je planirano, a sve u skladu sa zahtjevima muslimanske vjerske uprave Vakf (Wakf) zadužene za to mjesto sveto i za Jevreje, navode izraelski mediji.

Uprava je međutim odlučila da se jutarnje molitve danas održe van svetišta, kao i ranijih dana otkako su detektori postavljeni, poslije oružanog napada na tom mjestu 14. jula u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Izraelske sigrnosne snage zato se pripremaju za moguće sukobe u petak, kada se povodom tradicionalnih molitvi u podne očekuje dolazak velikog broja vjernika.

Te snage smatraju da je stanje onakvo kakvo je bilo prije napada jer nema nikakve efektivne inspekcije ni na jednom od ulaza za muslimane na mjestu koje oni nazivaju Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Policija se ipak nada da će sada muslimanski vjernici koji su se zbog metalnih detekora u znak protesta molili van svetišta sada ući u džamiju kao što je bilo uobičajeno.

Za sada su muslimanski lideri rekli vjernicma da nastave da se mole van spornog svetog mjesta dok oni ne odluče kako da postupe nakon poteza Izraela.

Direktor džamije Al-Aksa Omar Kisvani najavio je da će sastanak muslimanskih lidera biti održan kasnije danas ujutru, prenosi agencija Asošiejted pres.

Izrael je uklonio metalni most i ograde na ulazu u svetište, kako su oni zahtjevali, ne bi li se održao status kvo na tom mjestu koje Jevreji zovu Brdo hram jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*