Jerusalem: Policija ponovo intervenisala ispred Al-Akse, ranjeno 56 osoba

Izraelska policija ponovo je koristila silu protiv Palestinaca kod ulaza u kompleks džamije Al-Aksa prilikom čega je ranjeno najmanje 56 osoba. Incident se dogodio dok su Palestinci nakon dvije sedmice zabrana pokušali ući u Al-Aksu.

Izraelska policija je rano jutros uklonila sve nedavno uvedene sigurnosne mjere postavljene na prilazima džamiji Al-Aksa u Jerusalemu. Desetine hiljada ljudi počelo je ulaziti u kompleks džamije.

Nakon što su u utorak skinuti detektori za metal, uklonjena je i infrastruktura za takozvane pametne kamere koje je Izrael namjeravao da postavi umjesto detektora kako je planirano, a sve u skladu sa zahtjevima muslimanske vjerske uprave Vakf (Wakf) zadužene za to mjesto sveto i za Jevreje, navode izraelski mediji.

Uprava je međutim odlučila da se jutarnje molitve danas održe van svetišta, kao i ranijih dana otkako su detektori postavljeni, poslije oružanog napada na tom mjestu 14. jula u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Izraelske sigrnosne snage zato se pripremaju za moguće sukobe u petak, kada se povodom tradicionalnih molitvi u podne očekuje dolazak velikog broja vjernika. Te snage smatraju da je stanje onakvo kakvo je bilo prije napada jer nema nikakve efektivne inspekcije ni na jednom od ulaza za muslimane na mjestu koje oni nazivaju Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Nakon intenzivnih reakcija Palestinaca danas u poslijepodnevnim satima otvorena su sva vrata na ovom svetom hramu, a desetine hiljada pokušalo je ući u džamiju.

Jerusalem je sveto mjesto za muslimane, Jevreje i hrišćane, a džamija Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto islamske vjere u svijetu, iza Mekke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Danas su jerusalemski učenjaci uputili poziv muslimanima da uđu u Al-Aksu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*