Muškarci mlađi od 50 godina ne mogu u Al Aksu

Izraelska policija danas je u povišenom stanju pripravnosti uoči džume u džamiji Al Aksa Jerusalimu, gdje je zabranjen pristup osobama mlađim od 50 godina.

Policijski portparol Miki Rozenfeld rekao je da je zabrana uvedena poslije sigurnosne analize situacije koja sugerira da Palestinci pripremaju proteste. Za žene nema nikakvih ograničenja, prenio je AP.

Rozenfeld je rekao da su se pojedini Palestinci noćas zabarikadirali u džamiji Al Aksa kako bi se kasnije priključili protestima. Policija ih je sklonila odatle nakon što su oni odbili da sami odu.

Hiljade muslimana iz čitavog Izraela i sa palestisnkih teritorija dolaze petkom na molitvu u Al Aksu.

U starom dijelu Jerusalima nalaze se mjesta koja su sveta i za Jevreje i za muslimane, a lokacija je postala poprište velikih tenzija od kada su arapski napadači 14. jula ubili dvojicu policajaca ispred ulaza u Al Aksu.

Izrael je poslije toga pojačao mjere sigurnosti postavljenjem detektora metala, kamera i fizičkih prepreka, što je izazvalo proteste muslimanskih vjernika, a dešavali su se i sukobi.

Sigurnosne mjere u međuvremenu su uklonjene, ali su palestinski Fatah, kao i pokret Hamas pozvali na održavanje masovnih portesta tokom dana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*