UN produžio mandat mirovnih snaga na Kipru

Vijeće sigurnosti UN-a obnovilo je mandat mirovne misije Ujedinjenih nacija na Kipru na šest mjeseci do 31. januara 2018. godine.

U rezoluciji usvojenoj jednoglasno, 15-očlano vijeće također je zatražilo od generalnog sekretara da provede strateško razmatranje rada UNFICYP-a i da podnese izvještaj u roku od četiri mjeseca, prenosi Xinhua.

Pozdravljajući napredak ostvaren u kiparskom mirovnom procesu od februara 2014. i naglašavajući neuspjeh nedavne mirovne konferencije o Kipru, Vijeće je ohrabrilo dvije strane i sve angažovane učesnike da ispune svoje obaveze i postignu rješenje pod okriljem UN-a.

Uprkos nadama u postizanje sveobuhvatnog rješenja, konferencija organizirana uz posredovanje UN-a od 28. juna do 7. jula u švicarskom turističkom mjestu Crans-Montana zaključena je bez sporazuma.

Nakon stjecanja nezavisnosti u 1960., napetosti između kiparskih Grka i kiparskih Turaka su se pojačale.  UNFICYP je prvobitno uspostavilo Vijeće sigurnosti UN-a u 1964,. kako bi spriječilo nove sukobe između dvije strane.

Turski vojnici okupirali su 1974. godine  sjeverni dio Kipra kao  reakciju na puč vojnih vladara Grčke u to vrijeme.

Otada je mali mediteranski otok podijeljen na dva dijela. Južnu stranu pod vlašću kiparskih Grka priznaje međunarodna zajednica i članica je Evropske unije; samo Turska priznaje odcijepljenu sjevernu regiju.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*