SAD kreću u borbu protiv ruske propagande – jedan “front” i u BiH

U usvojenom zakonskom rješenju u Američkom Senatu, kojim su definirane sankcije Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji, nalazi se i dio koji govori o “osnivanju posebnog fonda za borbu protiv širenja ruskog uticaja”, a dio sredstava ovoga fonda trebalo bi da dobije i Bosna i Hercegovina.

Fond koji će biti osnovan raspolagaće sa 250 miliona dolara i, prema podacima do kojih je došao portal INS, sredstva će biti raspoređena u evropske države i države bivšeg Sovjetskog saveza kao pritivteža sve snažnijem političkom, finansijskom i ekonomskom uticaju Moskve.

Među državama koje bi trebale biti korisnice fonda je i Bosna i Hercegovina, kao jedna od država koja je u procesu ulaska u NATO i Evropsku uniju.

Dio novca bi bio usmjeren i u ostale države koje su dio euroatlantskih integracijskih procesa: Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Kosovu te Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Ukoliko Trump stavi potpis na zakon koji su podržali i Demokrate i Republilkanci, iduće godine će SAD pokrenuti snažne aktivnosti protiv ruske propagande.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*