Parlament BiH: Predstavnici SNSD-a se povlače iz svih komisija

Na sjednici Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) donesena je odluka da svi članovi parlamentarnih komisija ove stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine podnesu ostavke.

O ovoj odluci novinare je obavijestio Nikola Špirić koji je rekao da u SNSD-u nemaju ništa protiv da većina odlučuje, te da ostavljaju SDS u zagrljaju SDA”.

“SNSD se ne bavi time ko će zamijeniti parlamentarnu podršku. Mislim da ih treba pustiti do narednih izbora da urade ono što mogu i nema garancije da će to biti u interesu bilo koga u BiH”, rekao je Špirić ističući da živimo u zemlji u kojoj će Vijeće ministara BiH i dalje funkcionirati bez parlamentrane podrške, što znači, tvrdi, da je van kontrole parlamenta.

Iskoristio je priliku da napadne svoje političke protivnike rekavši da su predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i njegova SDA, uz pomoć međunarodne zajednice “projektirali Savez za promjene u vijeće ministara BiH”.

“Zvizdić i SDS su pokušali da nametnu svoj Mehanizam koordinacije pa nisu uspjeli. Ovaj sada koji su usvojili ne žele da poštuju. Isključivi krivci zašto nije potpisan ugovor o Transportnoj zajednici su Šarović i Zvizdić. Mi iz SNSD-a nemamo ništa protiv tog sporazuma, ali hoćemo da se ispoštuje Mehanizam koordinacije. RS jedina ima vertikalni kapacitet da nosi evropske procese. Ministri iz SDS-a i PDP-a ne odgovaraju nikome, rade u ličnom interesu a ne u interesu RS”, kazao je Špirić.

Kritizirao je Špirić rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

“Živimo u zemlji gdje se ne želi osigurati parlamentarna kontrola nad obavještajnim centrom, a nema ništa opasnije kada u jednoj multietničkoj zemlji obavještajni sektor izađe izvan zakona. RS je dio OSA-e, a pitajte ih kada su razmijenili podatke s predsjednikom RS-a, premijerkom, potpredsjednicima? Nikada u mandatu, a dužni su da to urade. Više puta sam upozoravao da nije dobro da obavještajna agencija bude megafon jedne političke partije. Dobro obaviješteni tvrde da postoje snage unutar te službe koje bi da OSA-u pretvore u AID 2, da bude bošnjačka, muslimanska služba”, ustvrdio je Špirić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*