FUP: Nema dokaza da je sigurnost Čavare bila ugrožena

Federalna uprava policije (FUP) saopštila je danas da je 6. jula ove godine zaprimila prijavu da je 5. jula predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, bio pod sigurnosnom prijetnjom za vrijeme kretanja autocestom na dionici Kakanj-Zenica.

U saopštenju stoji da je FUP odmah po primitku prijave poduzeo sve operativno-tehničke, kriminalističko-obavještajne i tehničke mjere i radnje u rasvjetljavanju i dokumentovanju prijavljenog događaja.

Utvrđeno je da se predsjednik FBiH Marinko Čavara 5. jula poslije 17.00 sati kretao autocestom na relaciji Kakanj-Zenica, službenim vozilom predsjednika Federacije, kojim je lično upravljao, a s namjerom odlaska kući u mjesto prebivališta.

Kretanje predsjednika FBiH, na navedenoj trasi odvijalo se bez policijske pratnje, pošto je predsjednik FBiH, prije kretanja na put iz Sarajeva, samoincijativno iz pratnje otpustio policijske službenike koji su angažovani na njegovom osiguranju.

Na dionici autoceste Kakanj-Zenica došlo je,u nekoliko navrata, do prijetećeg “vizuelnog kontakta” između kriminogene osobe N.H. rođ. 1972. godine, s prebivalištem u Kaknju, i N.N. osobe koji su se zajedno kretali navedenom autocestom motornim vozilom “passat”, s Marinkom Čavarom. Imenovani su se, također, u toku vožnje navedenom dionicom autoceste, kretali na određenom odstojanju, iza vozila kojim se Čavara kretao, a u određenoj fazi ispred službenog vozila predsjednika FBiH.

U navedenom događaju nije učestvovalo bilo koje drugo vozilo, odnosno osobe, osim pomenutih. Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminisanih osoba u opisanom događaju. Nema dokaza da su navedene osobe poznavale Čavaru, odnosno da su te osobe nastupale na opisani način prema predsjedniku FBiH, stoji u saopštenju FUP-a.

Navodi se da je sva prikupljena dokumentacija u vezi s navedenim događajem, uz potrebne izvještaje dostavljena postupajućem tužiocu Tužilaštva ZDK-a, koji će postupiti u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku FBiH.

U toku rada na rasvjetljavanju navedenog događaja Federalna uprava policije je ostvarila suradnju s MUP-ovima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, MUP-om Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, saopćeno je iz FUP-a.

(FUP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*