Google otpustio radnika koji je pisao kako žene nisu sposobne raditi u tehnološkoj industriji

James Damore, inženjer koji je zbog dokumenta na deset stranica izazvao buru u Silikonskoj dolini, potvrdio je kako je dobio otkaz. Kako kaže, otpušten je zbog “podržavanja rodnih stereotipa”. On će, kako je kazao stranim medijima, istražiti sve moguće pravne povlastice koje može ostvariti nakon otkaza.

Damoreov dokument je neko vrijeme kružio po Googleu dok nije tokom vikenda isplivao u javnost. On je u dokumentu napisao kako Google ima manje uposlenih žena od muškaraca, jer žene nemaju želju za radom te su nesposobne za rad u tehnološkoj industriji. Googleov inžinjer napisao je i kako su razni kursevi programiranja za djevojčice, koje provodi ovaj tehno gigant, visoko politizirani. Damore je rekao kako je uvjeren da Googleovi napori za zapošljavanje žena ovu kompaniju čine manje kompetitivnom na svjetskom tržištu.

Danielle Brown, zamjenica predsjednice za diverzifikaciju radnog mjesta u Googleu, osudila je Damoreove tvrdnje. Kaže kako je širenje takvih stereotipa duboko zabrinjavajuće.

Osnivač i direktor Googlea Sundar Pichai poslao je svim radnicima poruku u kojoj piše kako je Damore prekršio pravila ponašanja u ovoj kompaniji prelazeći granicu širenja štetnih rodnih stereotipa. Međutim, Pichai nije rekao da li će Google poduzeti ikakve mjere protiv uposlenika.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*