Venecuela: Ustavotvorna skupština preuzela vlast, protesti na ulicama

Nova Ustavotvorna skupština Venecuele preuzela je još veću vlast proglasivši se tijelom koje je nadređeno svim drugim državnim institucijama, uključujući i Kongres, dok se na ulicama održavaju protesti.

Ovaj potez je osudilo 17 ministara vanjskih poslova zapadnih zemalja, uključujući i više od 12 latinoameričkih.

Taj dekret donijet je juče u Venecueli, nekoliko sati pošto su delegati u skupštini okačili fotografije nekadašnjeg socijalističkog predsjednika Venecuele Uga Čavesa.

Visoka zvaničnica vladajuće Socijalističke partije i predsjednica Ustavotvorne skupštine Delsi Rodriges rekla je da se novim propisom Kongresu zabranjuje da preduzme bilo šta što bi uticalo na zakone koje je donela novoosnovana Ustavotvorna skupština.

Ministri vanjskih poslova 17 zapadnih zemalja osudili su novu Ustavotvornu skupštinu Venecuele, navodeći da njihove vlade neće priznati to tijelo.

Diplomate su se sastale u glavnom gradu Perua da bi razgovarali o političkoj situaciji u Venecueli i izrazili podršku novim pregovorima vlade i opozicije.

Međutim, 11 latinoameričkih država, čiji su se predstavnici okupili u Karakasu, podržali su formiranje Ustavne skupštine Venecuele.

Ustavotvorna skupština je konstituisana u petak, 4. augusta, uprkos oštrim kritikama iz Evropske unije, SAD i drugih država, i bojkotu opozicije, koja tu skupštinu smatra sredstvom za uvođenje diktature lidera Venecuele Nikolasa Madura.

U Venecueli se od 1. aprila održavaju skoro svakodnevni protesti tokom kojih je poginulo najmanje 120 ljudi, dok je nekoliko stotina ljudi uhapšeno.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*