Spektakl u Mađarskoj: Dubioza Kolektiv na glavnoj bini pred desecima hiljada ljudi

Popularni bosanskohercegovački bend Dubioza Kolektiv sa svojom muzikom oduševljava širom svijeta, a priliku da uživaju u njihovom energičnom nastupu danas su imali i posjetioci Sziget Festivala u Mađarskoj.

Deseci hiljade ljudi imala priliku pratiti nastup našeg benda i oduševljeno su pjevali Dubiozine hitove.

Sziget je jedan od najvećih ljetnih festivala u Europi. Na 60-tak pozornica smještenih na otoku Óbuda na rijeci Dunav pored Budimpešte nastupa stotine izvođača iz cijeloga svijeta.

A koliko članovima Dubioze znači nastup u Mađarskoj potvrđuje objava na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici nekoliko sati prije nastupa.

– Postao sam punoljetan 1996. godine. Iste te godine sam prvi put izašao iz Sarajeva i BiH u kojoj se tek završio rat. Stara, buraz i ja smo krenuli u posjetu tetki u Donji Kraljevec, mjesto u Međimujru na sjeveru Hrvatske, blizu granice sa Mađarskom. Posjetili smo Varaždin i Čakovec, ujedali su nas komarci, uživali smo u ljetnom ravičarskom miru, ali to sve nije bitno za nastavak priče. Ono o čemu sam želio pisati dešava se onoga dana kada smo krenuli u mađarski pogranični gradić u nabavku. Išli smo kupiti kobasice, vajkrem, traubisodu i sve ono sto se u ta doba, kada je Mađarska bila jeftina zemlja, tamo kupovalo. Ja sam se kao mladi roker posebno zainteresovao za jedan bilboard na kojem je pisalo SZIGET, a u produžetku imena nekih od mojih tada, a i sada omiljenih bendova: Sonic Youth, The Prodigy, Iggy Pop… Tadašnji mladi ja nije znao ni šta je to Sziget, a ni kako izgleda jedan veliki festival, jer sam tek izašao iz ratnog Sarajeva u kojem je najveće rock dešavanje bio koncert u klubu Sloga.

Danas, 21 godinu kasnije, postao sam još jednom punoljetan i “dobacio“ da sviram na glavnoj bini Sziget festivala. Dubioza Kolektiv još uvijek ne piše velikim slovima, ali valjda ću u životu postati i treći put punoljetan, pa da dobacimo i do velikih slova na billboardu Sziget festivala – piše na Facebook stranici  našeg benda.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*