Savjeti: Morska so zamjenjuje šaku lijekova

Prirodna morska so je zdrava, te ima terapijska svojstva. Nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani. Morska so zahvaljujući preko 80 elemenata u sastavu čudotvorno djeluje na zdravlje, kožu i kosu.

Najveća razlika između morske i kuhinjske soli je što kuhinjska sušenjem na više od 650 stepeni Celzijusa mijenja svoju hemijsku strukturu pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

U morskoj soli, uz natrijev hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana.

Može ojačati imunološki sistem, a tada tijelo postaje otpornije na razne autoimune bolesti poput gripa, alergija i slično.

Redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno smanjiti nivo lošeg holesterola u tijelu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

Ima značajne učinke na kardiovaskularni sistem.

Metabolički poremećaji poput dijabetesa mogu se uspješno tretirati i liječiti morskom solju jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

Više od 20 odsto natrijuma u našem tijelu akumuliše se u kostima, koje se pak oštećuju usljed nedostatka minerala u krvi i tjelesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u prehranu možete izbjeći i usporiti osteoporozu.

Morska so je takođe korisna za disajni sistem, a minerali i oligoelementi te strukturni dijelovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Ona ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje kalcijumu i magnezijumu.

Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno djeluje na grčeve.

Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum, pak, omogućava efikasno djelovanje antioksidansa. Tako morska sol omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne supstance iz njih.

Kako so izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva će kupka podstaknuti i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti pa koža postaje čvršća, glatkija i zdravija.

Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranjive supstance mogu poboljšati ćelijski metabolizam, održavati tkivo hidratizovanim, podstaknuti cirkulaciju na samoj površini kože te povećati snagu ćelijske membrane.

Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

Morska so idealna je kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih ćelija kože.

Prirodni je lijek za masnu kosu. Morska so može apsorbovati višak ulja iz kose čineći je glatkom i lijepom.

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*