Otvoren 23. SFF

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i projekcijom filma “Druga strana nade”, finskog reditelja Akija Kaurismakija, sinoć je svečano otvoreno 23. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće regionalne filmske smotre. Uz generalnu medijsku podršku BHRT-a, u 18 programskih cjelina bit će prikazano 235 filmova iz 54 zemlje svijeta, a više od 70 ostvarenja je iz Bosne i Hercegovine. Svjetske premijere imat će 43, a međunarodne 23 filma.

Svečanost otvaranja SFF-a vodila je mlada bosanskohercegovačka glumica Amila Terzimehić.

Očekuje se da će hiljade ljudi iz svih dijelova svijeta od 11. do 18. augusta odabrati glavni grad Bosne i Hercegovine za mjesto odmora i uživanja u atmosferi, koja iz godine u godinu šalje pozitivnu sliku iz ovog grada. Narednih dana Sarajevo će posjetiti na stotine filmskih profesionalaca i umjetnika, a kako je naglašeno u posljednje 23 godine SFF je postao važan filmski događaj koji ugosti oko 2.000 akreditiranih filmskih profesionalaca i publiku od oko 100.000 ljudi.

SFF će u programu “Posvećeno” ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će biti uručena nagrada “Počasno Srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Ovo vrijedno priznanje pripast će i istaknutom komičaru Johnu Cleeseu.

Ovogodišnji SFF donosi 43 svjetske i 23 međunarodne premijere. Bit će prikazano 111 dugometražnih, 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova. Za nagrade se takmiče filmovi iz četiri selekcije: igrani, dokumentarni, kratki i studentski film.

Za “Srce Sarajeva” bore se 44 filma
Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić istaknula je da ove godine takmičarski program donosi 44 filma koji se takmiče za nagrade “Srce Sarajeva”, a izvan konkurencije bit će prikazano još 11 kratkih i igranih filmova.

Dodala je da je regionalna kinematografija i dalje u fokusu Festivala te će ove godine biti prikazano više od 120 regionalnih filmskih ostvarenja, što SFF čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije.

Program “U Fokusu” ove godine donosi šest filmova iz regije koji su obilježili prethodnu godinu, dok se u konkurenciji za kratki film našlo deset ostvarenja koja se takmiče za dvije specijalne plakete i nagradu “Srce Sarajeva” za najbolji kratki film.

U “Dokumentarnom programu” koji uređuje selektorica Rada Šešić ove godine takmiči se 14 filmova s tri svjetske premijere, dok će najnoviji program Takmičarski program “Studentski film”, koji uređuje Asja Krsmanović, predstaviti 16 filmova od kojih se 13 takmiči za novu nagradu “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film.

“Filmovi koji se takmiče za nagrade “Srce Sarajeva” predstavljaju najvažnija filmska ostvarenja iz regije, a u skladu sa Strategijom SFF-a takmičarski program nastavlja otkrivati nove talente te biti mjesto za ponovnu afirmaciju već priznatih autora”, pojasnila je Tataragić.
U okviru Takmičarskog programa za igrani film bit će predstavljeno devet naslova od kojih je pet debitantskih, a ovaj program, 12. augusta, otvorit će svjetska premijera filma “Zrno”, turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

Potom će biti prikazan albanski film “Buđenje dana”, a slijede dva gruzijska filma – “Taoci” i “Strašna majka”, potom bugarski film “Pravci”, rumunjski “Meda ili ne tako sjajna strana stvari”, dok će ovaj program biti zatvoren grčkim filmom “Sofijin sin”.

“Izvan konkurencije bit će upriličene dvije gala projekcije za dva bosanskohercegovačka filma i to “Muškarci ne plaču”, reditelja Alena Drljevića i prvi dugometražni animirani igrani film iz Bosne i Hercegovine – “Ptice kao mi”, reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare”, kazala je Tataragić.

Potprogram Sarajevskog filmskog festivala – CineLink Drama predstavit će šest serija u fazi razvoja, koji će biti predstavljeni evropskim i regionalnim emiterima, operaterima i distrubuterima. Pokrovitelj novouspostavljene nagrade za razvoj ove godine je Filmski centar Srbije.

Svrha nagrade je podsticaj procesu razvoja za dramske serije koje nastaju u regionu, a o najboljem projektu, odnosno o projektu koji najviše obećava, odlučivat će međunarodni žiri koji čine Majnholf Kurholst, Tatjana Anderson i Djakomo Durči.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) bit će pokrovitelj prve nagrade za najbolji studentski film na Sarajevo Film Festivalu.

Nagrada “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film je prvi put uvrštena u takmičarski program s namjerom da se podstakne regionalna saradnja na polju kreativnosti i umjetnosti.

Bogat je i program pratećih festivalskih događaja, koji donose brojne koncerte bendova iz Bosne i Hercegovine i regije na više lokacija u gradu.

Sarajevo Film Festival bit će završen 18. augusta, do kada će grad obogatiti poznatom festivalskom atmosferom, ulicama preplavljenim brojnim gostima i prijateljima Festivala, kao i turistima koji već tradicionalno posjetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine planiraju upravo u festivalsko vrijeme.

Karte za projekcije puštene su u prodaju 1. augusta i mogu se online naći na stranici sff.ba, kao i na box officeu u BKC-u od 4. augusta.
BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*