Poljoprivrednici od Vlade FBiH traže podsticaje, sljedeće godine ih neće imati kome dodijeliti

Na sastanku su govorili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz četiri kantona Federacije koji su najveći proizvođači mlijeka i poljoprivrednih proizvoda.

Oni potražuju dugovanja iz 2014., 2015. dijela 2016. godine, te isplatu iz drugog kvartala 2017. godine.

Predsjednik Udruženja grupacije proizvođača mlijeka i ratarstva Tuzlanskog kantona Muhamed Halilović je rekao kako će, u slučaju da Vlada ne isplati dug do 30. augusta, organizovati mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije Tuzlanskog kantona pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla naglasio je da bi u skladu sa zaključcima Parlamenta Federacije Vlada trebala u skladu sa strategijom razvoja poljoprivrede i Zakonom o novčanim potporama poljoprivredi povećati sredstva za novčane potpore u 2017. godini.

Na sastanku je naglašeno kako je zbog suše upola smanjena biljna poljoprivredna proizvodnja te da će proizvođači biti u gubitku.

“Ako Vlada ne postupi prema zaključcima, bojim se da sljedeće godine neće imati kome isplaćivati podsticaj, jer porodice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom zatvaraju farme i odlaze iz BiH”, rekao je predstavnik poljoprivrednih proizvođača Unsko-sanskog kantona.

Istaknuto je kako će zbog suše doći do poskupljenja stočne hrane i da je već zabilježeno poskupljenje kukuruza i druge stočne hrane što će utjecati na poskupljenje drugih prehrambenih proizvoda. Kažu kako će marketi iskoristiti situaciju i povećati cijenu, ali da će plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima ostati jednaka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*