Saopštenje za javnost u povodu dezinformacija o navodnom ukidanju imena Međunarodne galerije portreta

U vezi sa navodnim „Otvorenim pismom građana Tuzle“, koje je objavio jedan tuzlanski web portal, Medjunarodna galerija portreta je uputila saopštenje za javnost u kojem se kaže:

„Međunarodna galerija portreta NEĆE MIJENJATI NAZIV, LOKACIJU, NITI SVOJ PROFESIONALNI INTERES, utvrđen u zakonskim aktima, od strane osnivača. Kao organizaciona jedinica u sastavu JU Centar za kulturu Tuzla, Međunarodna galerija portreta će i dalje nastaviti da funkcionira kao organizaciona jedinica sa svim svojim djelatnostima. To znači, da će sve aktivnosti koje budu poduzimane od strane uprave Međunarodne galerije portreta Tuzla, biti organizovane pod imenom Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Naime, Gradsko vijeće Tuzla je (jednoglasno) donijelo Odluku o pokretanju postupka spajanja javnih ustanova kulture u Javnu ustanovu Centar za kulturu, te dalo saglasnost na tekst Ugovora o spajanju javne ustanove „Međunarodna galerija portreta“ i javne ustanove Dom mladih u Javnu ustanovu Centar za kulturu Tuzla, razmatrajući i prihvatajući podatke iz Elaborata o opravdanosti spajanja. U ovom Elaboratu, između ostalog stoji: „Obje javne ustanove će svoje djelovanje nastaviti kao organizacione jedinice Javne ustanove “Centar za kulturu” Tuzla, što neće umanjiti pojedinačni značaj koje su imale kao posebne institucije“.Kao dobar primjer sličnog spajanja, naveden je Kanton Sarajevo, koji je nedavno institucije Bosanski kulturni centar, Collegium Artisticum i Sarajevo Art spojio u jednu ustanovu, koja se sada zove JU „Centar za kulturu Kantona Sarajevo“. Svjedoci smo da sve tri institucije i dalje funkcioniraju pod ranijim nazivima i podjednako kao i ranije doprinose kulturnom životu Sarajeva i BiH. Jedan od najvažnijih razloga spajanja nalazi se u ekonomskoj opravdanosti ovog postupka, jer će doći do racionalizacije u organizaciji svih administrativnih i tehničkih, ali i rukovodećih poslova (jedan direktor i jedan Upravni odbor, umjesto ranija dva, zajedničko računovodstvo, pravni poslovi, poslovi održavanja, itd…).

Na osnovu svega navedenog, smatramo da javnost mora biti informisana činjenicama, a ne ličnim impresijama i subjektivnim stavovima navodnih dušebrižnika,  kao što su to uradili potpisnici tzv. Otvorenog pisma. Pitamo se, zašto se potpisnici „Otvorenog pisma“ nisu oglasili kada je sudbina daljeg rada Međunarodne galerije portreta, te Narodnog pozorišta i Narodne i univerzitetske blioteke bila neizvjesna, najavom Vlade TK o prestanku finansiranja rada ustanova kulture u Tuzli? Možda bi bili sretniji da se se taj scenario ostvario, a ne ovaj po kome su Grad Tuzla i Vlada TK pronašli kompromis i postigli sporazum o sufinansiranju ustanova kulture, a Gradsko vijeće Tuzla donijelo Odluku o spajanju ustanova kulture u Centar za kulturu,  što će (kako stoji i u Elaboratu o opravdanosti spajanja):„dovesti do boljeg i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima, kao i poboljšanja rada i realizacije programskih aktivnosti. Generalno će se poboljšati kvalitet i kvantitet kulturnih sadržaja Grada sa prostornim i kadrovskim resursima kojima će raspolagati JU “Centar za kulturu” Tuzla. Poboljšat će se organizacija projekata u organizacionim jedinicama, a same institucije će biti otvorene za suradnju sa svim građanima i korisnicima“.

Potpisnici „Otvorenog pisma“, kao istaknuti intelektualci našeg grada, mogli su vrlo lako doći do ovih i drugih tačnih informacija o navodnom ukidanju imena Međunarodne galerije portreta, samo da su, kao svako ko drži do svog integriteta, prije potpisivanja provjerili šta potpisuju, odnosno, da su zatražili informacije od zvaničnih organa i u zvaničnim dokumentima, tamo gdje je to jedino logično i ispravno, (u Gradskom vijeću Tuzla, nadležnim gradskim službama, Međunarodnoj galeriji portreta, Domu mladih, službenim glasnicima Grada u kojima su Odluke objavljene i koji se nalaze na službenoj web stranici Grada, itd….). Začuđuje da su, kao osobe sa velikim profesionalnim iskustvom, povjerovali „Desku“ jednog portala, ili možda nekom od pojedinaca sa famoznog spiska potpisnika, bez ikakve provjere. Neki od njih su i naši redovni posjetioci i saradnici, ali nisu našli za shodno da nas kontaktiraju.

Ovog puta, nećemo o tome kakve su posljedice u radu ove ustanove ostavili neki od potpisnika „Otvorenog pisma“,  koji se sada „kao“ brinu se za njenu sudbinu.

Naši korisnici, građani, umjetnici, udruženja i druge institucije grada, države i regiona su tu da sude o tome kako Međunarodna galerija portreta radi, koliko je otvorena i prisutna u kulturnom i društvenom životu grada, države i regiona, a tako će nastaviti i ubuduće. Mi vjerujemo, još i bolje…“

MEĐUNARODNA GALERIJA PORTRETA TUZLA

(RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*