Najbolji životni standard ima Melbourne, Manchester i Stockholm pali na listi zbog terorizma

Ekonomska obavještajna jedinica objavila je listu koja pokazuje životni standard svjetskih gradova. Na prvom mjestu je Melbourne, zatim Beč i Vankuver, a na začelju su gradovi pogođeni ratom i siromaštvom.
Melbourne je već sedmu godinu zaredom na vrhu te liste s 97,5 od 100 bodova. Procjenjuju se stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura, životna sredina, obrazovanje i infrastruktura u 140 različitih gradova.

Na drugom mjestu nalazi se austrijski glavni grad Beč s 97,4 boda, dok je Vankuver s 97,3 na trećem mjestu.

Rejkjavik je sa 50. došao na 37. mjesto, a smatra se kako ovaj značajan skok proizlazi iz porasta turizma, kao i većeg ulaganja u razvoj.

Amsterdam, koji je zabilježio pad stope kriminala posljednjih godina, također je napredovao, pomjerajući se do 18. mjesta.

Manchester i Stockholm pali su na rang-listi zbog terorističkih napada. Manchester je pao s 43. na 51. mjesto, dok je Stokholm trenutno na 26. mjestu.

Međutim, na globalnom nivou ukupan rezultat je pozitivan, jer je u 12 gradova poboljšan životni standard, a samo u šest je zabilježen pad.

“Iako je poboljšanje marginalno, odražava pozitivan pomak za globalni životni standard koji je bio opterećen rastom nestabilnosti u posljednjoj deceniji”, rekao je voditelj istraživanja Jon Copestake.

“Mnogi izazovi s kojima se suočavaju gradovi širom svijeta nisu nestali, teroristički napadi su nastavljeni, a geopolitika i dalje stvara međunarodnu neizvjesnost. Možda je došlo do prekretnice, ali životni standardi ostaju niski u odnosu na historijske standarde”, dodao je Copestake.

Sasvim očekivano, pri dnu liste su gradovi pogođeni ratom, siromaštvom i političkim nemirima.

Damask je na samom dnu ljestvice s 30,2 boda, dok su Lagos (Nigerija) i Tripoli (Libija) malo bolji s 36, odnosno 36,6 bodova.

Ovo je lista 10 gradova s najboljim životnim standardom:

1. Melbourne, Australija
2. Beč, Austrija
3. Vankuver, Kanada
4. Toronto, Kanada
5. Calgary, Kanada
5. Adelaide, Australija
7. Perth, Australija
8. Auckland, Novi Zeland
9. Helsinki, Finska
10. Hamburg, Njemačka

 

(Vijesti.ba / Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*