NATO: Odluka Ustavnog suda BiH korak ka ispunjavanju uslova za MAP

NATO Štab Sarajevo pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.
“Takva odluka će pomoći uknjižbu nepokretne vojne imovine kao vlasništvo države BiH za potrebe Ministarstva odbrane BiH. Ovo će potaknuti nastavak procesa uknjižbe. Vladavina zakona i postupci izvršenja moraju se provoditi”, navodi se u dopisu NATO Štaba Sarajevo upućenom portalu Vijesti.ba.

Kako je precizirano, ova odluka Ustavnog suda BiH nije dovoljna za aktiviranje MAP-a, ali je korak ka ispunjavanju uslova iz Talina.

“U skladu sa jasnom porukom generalnog sekretara NATO-a tokom njegove posjete BiH u februaru ove godine, uknjižba 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništvo države ostaje jedini uslov za aktiviranje MAP-a za BiH”, potcrtano je u dopisu NATO Štaba Sarajevo.

Kao i uvijek, saveznici pažljivo prate dešavanja i pozdravljaju napredak u knjiženju nepokretne vojne imovine na državu.

“Istovremeno saveznici žele vidjeti da lideri BiH ubrzaju nastojanja ka ispunjavanju uslova koji su ministri vanjskih poslova NATO-a postavili u Talinu u aprilu 2010.godine kako bi se Akcioni plan za članstvo za BiH mogao aktivirati što prije“, kažu iz NATO Štaba Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*