Uskoro će polovni automobili biti veoma povoljni

Cijena polovnih automobila na našim prostorima trebalo bi uskoro da bude znatno niža, tako da ako ste planirali da kupite polovni automobil sačekajte još malo.
Njemačka i Švicarska donijele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena prije 2009. godine. Kako je Njemačka jedna od glavnih izvoznika polovnih vozila za prostor Balkana, naše tržište bi u narednom periodu mogli da preplave automobili viših klasa po smanjenim cijenama, što bi za sobom povuklo i pad cijena svih ostalih polovnih automobila, piše Blic.

Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard – euro 6. U Njemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švicarskoj takva kola neće moći ni da se registruju.

Prodaja vozila je već počela, a očekuje se da će “raščišćavanje” u tim zemljama trajati ukupno tri godine.

– Automobili koji treba da stignu iz Njemače i Švicarske su proizvedeni prije najviše osam godina i njihova cijena je, za najnižu klasu 3.500 eura, ali dostižu i cijenu od 10.000 eura – kaže Vladimir Butačević sa portala Moj auto.

Ukoliko se Nijemcima i Švicarcima bude žurilo i ako kola budu prodavali po nižim cijenama, moguće je da će do obaranja cijena svih polovnjaka doći odmah.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*