Bubrežni bolesnici još “na čekanju”: U oktobru se isključuju sa dijalize ako se ne usvoje izmjene Zakona

Sedam kantona u Federaciji BiH izjasnili su se do sada o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a od vlade tri kantona još se čeka odgovor.

Nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva poslalo upute kantonima da se izjasne o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa, sedam ih je dalo saglasnost, a tri još nisu: Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton.

– S obzirom na to da traju godišnji odmori, odlučili smo da ćemo dati rok nadležnima još nekih deset do 15 dana da se to usvajanje konačno pokrene. Očekujemo da će izmjene i dopune Zakona biti upućene prema Parlamentu tokom septembra, a ukoliko se to ne desi, sigurno ćemo organizovati nove proteste u oktobru – rekao nam je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Žuljević je ponovio da ukoliko ubrzo ne dođe do usvajanja izmjena i dopuna spomenutog Zakona, bubrežni bolesnici u Federaciji će se isključiti sa dijalize.

– Doći ćemo pred Vladu ili pred Parlament FBiH, zavisi od toga ko bude “kočio” usvajanje. Lično ću uputiti pisma trima kantonima koji se još nisu izjasnili i tražit ću da to hitno urade i da pošalju svoje odgovore Federalnom ministarstvu zdravstva, tako da Vlada onda može uputiti taj prijedlog, sa određenim amandmanima koje smo mi iz Udruženja prihvatili, prema Domu naroda. Razgovarao sam sa predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH gospođom Lidijom Bradara i ona je obećala da će taj prijedlog odmah biti stavljen na dnevni red, čim dođe do Doma naroda – kaže Žuljević.

Podsjećamo, članovi nekoliko udruženja oboljelih protestovali su krajem juna ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu. Od predstavnika vlasti traže prvenstveno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja te bolji tretman pacijenata na dijalizi, koji su primorani da se liječe dotrajalim i neispravnim aparatima.

Kroz predložene izmjene Zakona uvodi se tzv. pretpostavljeni pristanak, a to podrazumijeva da su svi građani potencijalni donori organa nakon smrti, ukoliko se drugačije ne izjasne.

Uvođenje pretpostavljenog pristanka povećalo bi broj transplantacija u BiH koji je sada minimalan, oko 20 godišnje. Međutim, važno je istaći da je i pored toga obavezno odobrenje porodice umrlog da bi se donirali organi.

Oko 2.000 građana Federacije BiH trenutno je na dijalizi, a više stotina njih čeka na transplantaciju jetre, srca i drugih organa.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*