Pozorište mladih Tuzle najavljuje premijerno izvođenje predstave ” Pokušaj “

Pozorište mladih Tuzle svake godine realizuje projekat “Dramski studio za djecu i mlade” čiji je cilj podići nivo samopouzdanja polaznika te razviti vještine dragocjene za život polaznika bez obzira na profesiju kojom će se u budućnosti baviti. Stečeno znanje polaznici primjenjuju pripremom pozorišne predstave na jednu od aktuelnih tema odrastanja. Tako je do sada nastalo preko 50 različitih pozorišnih predstava, koje su na sceni okupile oko 4000 polaznika uzrasta od 7 do 30 godina.

Ove godine, kao rezultat rada na edukaciji grupe starijih polaznika, nastaje predstave “Pokušaj”

( Režija: Adnan Mujkić, saradnice u radu: Lejla Pačariz i Amila Šećerbegović). U predstavi igra 19 polaznika.

Rađena je po tekstu koji su polaznici, zajedno sa liderom i saradnicama, sami napisali i na taj način obradili i uvrstili brojne probleme koje su prepoznali kao trenutno aktuelne: problemi seksualnog identiteta, te nasilja zasnovanog na rodnoj (ne)ravnopravnosti.

Radnja se bavi problematikom drugog i drugačijeg u društvu, koji je kao takav izopćen i osuđen da živi pod pritiskom koje mu to isto društvo stvara. U tom začaranom krugu postaje potpuno nebitno da li je taj isti pojedinac zaista drugačiji ili je u pitanju samo etiketa koja mu je igrom slučaja dodijeljenja. Kao neizostavna posljedica načina života na koji je prinuđen, kod Drugačijeg se javlja psihičko opterećenje zbog nemogućnosti i nepoznavanja načina da se izbori s okolinom. On dolazi do presudne granice. Tu granicu može ili preći ili se može vratiti unazad. Bez podrške i razumijevanja u ljudima koji ga okružuju, Drugačiji ne nalazi želju da nastavi s borbom. A kad se jednom prestane boriti, povratka nema. Iz provalije ga više niko ne može izvući. Koliko god ga savjest okoline glasno dozivala, koliko god ga ljudsko kajanje jako vuklo iz provalije, u provaliji je Drugačiji napokon pronašao smiraj. A ljudi koji ostaju, taj smiraj možda nikada neće naći. Živjet će s pitanjima: Šta bi bilo da smo razumjeli? Šta bi bilo da smo pomogli? Da li bi se išta promijenilo da smo barem pokušali?

Predstava ja osnova za pripremu predstave u okviru projekta “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zadnovanog nasilja” kojeg implementira Centar za terapiju i rehabilitaciju “Vive Žene” Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a kojeg finansira Evropska Unija.

Premijera predstave “Pokušaj”

Nedjelja, 20.8.2017.godine u 19h i 21h

Na sceni Teatra Kabare

(Pozorište mladih Tuzla/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*