Pobjednički filmovi iz svih kategorija SFF-a prikazani u kinima širom Sarajeva

Festivalska publika iz svih dijelova BiH, regije i svijeta, tokom dana je uživala u projekcijama pobjedničkih filmova iz svih kategorija 23. Sarajevo Film Festivala. U obilasku kina širom glavnog grada BiH zatekli smo pozitivnu atmosferu.

Brojna publika prisustvovala je današnjoj projekciji filma “Pravci” bugarskog reditelja Stephana Komandareva, koji je prikazan u Narodnom pozorišu Sarajevo. Ovaj film je osvojio specijalnu nagradu žirija.

Potom je uslijedila projekcija filma “Buđenje dana” albanskog reditelja Gentiana Kocija. Glavnoj protagonistici ovog filma Orneli Kapetani sinoć je uručeno Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

Publika je u 16 sati imala priliku ponovo pogledati i film “Čistoća”, bh. reditelja Nevena Samardžića koji je dobitnik nagrade Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Nakon toga je prikazan film “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film.

Film “Meda ili ne tako sjajna strana stvari” Emanuela Parvua koji je dobio Srce Sarajeva za najboljeg reditelja, također je prikazan u Narodnom pozorištu, kao i najbolji ovogodišnji igrani film, “Strašna majka” rediteljice Ane Urushadze.

U kinu Meeting Point je prikazan film “Mr. Gay Syria” koji je osvojio nagradu za ljudska prava te film “Grad sunca”, reditelja Ratija Onelija, koji je dobitnik nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Također je u Meeting Pointu ponovo prikazan i četverosatni “Intervju s Putinom”, američkog reditelja Olivera Stonea, koji je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

Podsjećamo, proteklih dana je prikazano 235 filmova u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu Raiffaisen, kinima Meeting Point, Multipleks Cinema City, Sarajevo Summer Screen, Pozorištu mladih, Ljetnom kinu Novi Grad, Kinu Novi Grad i MMC kinu Ilidža.

Nakon večerašnje projekcije filma “Vozač”, posljednjeg iz programa Open Air, publici u Ljetnom kinu Raiffeisen će se obratiti direktor SFF-a Miro Purivatra. Nakon toga će uslijediti vatromet koji će označiti zatvaranje 23. izdanja najveće regionalne filmske smotre.

(Vijesti.ba / Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*