Dodik: Politika RS – odbacivanje puta BiH ka NATO savezu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Trebinju da je za odbacivanje politike puta Bosne i Hercegovine ka NATO savezu.

Dodik je rekao da zamjera vojnoj alijansi što se, kako je ustvrdio, miješa u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini, pa i sada nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranija politika tog entiteta u vezi s NATO-om bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu, te smatra da Republika Srpska mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine.

Oni koji budu, kako je dodao, izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo će “pokazati svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i zapadu”.

“Imamo situaciju da nas je NATO bombardovao, da je bacao osiromašeni uranijum na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija miješala se u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini, a sada veoma vidljiv i aktuelan je primjer oko imovine na Han Pijesku i svega što se dešavalo u sudu”, rekao je Dodik.

On je najavio da će u narednom periodu sa svojim saradnicima raditi na tome da, kako kaže, objasni ljudima o čemu je ovdje riječ i šta je na djelu.

“A, riječ je o kontinuitetu devastiranja Republike Srpske, njenog statusa i njenih prava”, tvrdi Dodik.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović također je ustvrdila da je odluka Ustavnog suda u vezi sa knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku “politička odluka” te da Zakon o obrani podrazumijeva da se postigne sporazum između strana u Bosni i Hercegovini, Vijeća ministara i dvije entitetske vlade o bilo kojem rješavanju problema u vezi sa imovinom.

Cvijanović smatra da su “sudovi u Bosni i Hercegovini, ne samo Ustavni već i Sud Bosne i Hercegovine, često u funkciji kreiranja političkog stanja ili političkih odnosa, nastojeći tako da zamijene one koji treba da donose političke odluke”, te dodala da sudovi ne mogu da nadomjeste druge institucije vlasti.

SDA: BiH će postati članica NATO-a

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je danas da je Bosna i Hercegovina aplicirala za članstvo u NATO-u uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini, te da su vodeću ulogu u tome u Republici Srpskoj imali Milorad Dodik i njegovi kadrovi.

“Bosna i Hercegovina će postati članica NATO saveza, bez obzira na to šta o tome u ovom trenutku mislio Dodik. To od njega ne zavisi”, ističu u SDA.

Što se tiče referenduma o NATO-u, u ovoj stranci smatraju da on Bosni i Hercegovini nije potreban, jer njeno članstvo u NATO savezu garantuje sigurnost svih u Bosni i Hercegovini i regionu.

Posebno su nedopustivi, kako se navodi, bilo kakvi entitetski referendumi, jer je pristup NATO-u prvorazredno državno pitanje, a nikako entitetsko.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*