Sve spremno za početak 44. Sajma šljive u Gradačcu

U srijedu 23. avgusta u 12 sati na svečan način u Gradačcu će biti otvoren 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”. Ovu najstariju specijaliziranu manifestaciju u Bosni i Hercegovii otvorit će premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Ceremoniji otvaranja prusustovat će brojni zvaničnici, predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH. Među najavljenim gostima su državni tajnik Republike Hrvatske Tugomir Majdak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te bivši predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić, koji peti puta dolazi na gradačački sajam.

– Na oko 4 500 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentovat će oko 300 izlagača iz BiH, zemalja okruženja, te Austrije, Češke, Mađarske, Turske i Njemačke. Osim izložbenog dijela, i ove godine će biti održano niz stručnih predavanja i prezentacija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ističe generalni direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Kao i prethodnih godina, u Destileriji „Krušik“ u Donjem Skugriću (općina Modriča, RS) će biti održano  Stručno-naučno savjetovanje, a u sajmištu niz okruglih stolova te kolektivnih izložbi i prezentacija.  Uz podršku EU ProLocal programa prezentovat će se prednosti zajedničkom pristupu tržištu. Fededralno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa grupacijom Svjetske banke i Britanskom ambasadom prezentovat će Vodič za izvoz voća i povrća u EU iz BiH i Investcioni profil sektora voća i povrća FBiH-a.

Ove godine, 24. i 25. avgusta, održat će se II Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem za koji je prijavljeno 55 radova autora iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

– To potvrđuje da je pčelarstvo značajna djelatnost na ovim prostorima što je posljedica, prije svega bogatstva flore, tradicije u pčelarenju kao i navika u konzumiranju meda. Cilj ovog kongresa je da se svake godine okupe naučnici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse, da predstave svoja znanja te da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito, naglasio je prof. dr. Midhat Jašić, predsjednnik Orgaizacionog odbora Kogresa.

Drugog dana Sajma bit će dodjeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda.

Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 44. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene idustrije – Sajm šljive održat će se od 23. do 27. avgusta u Gradačcu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*