(Video) Na margini: Udruženje Euro Rom kontinuirano radi na zaštiti zdravlja romske populacije

Udruženje Roma Euro Rom petu godinu za redom realizuje projekat ˝Podizanje svijesti iz oblasti zaštite zdravlja romske populacije˝.

Ovaj značajan projekat realizuju u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, a sredstva je osiguralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. U dosadašnjih 5 faza ukupno je zdravstveno osigurano 1087 osoba, i to posredstvom Centara za socijalni rad, Ministarstva obrazovanja TK i putem ličnog dobrovoljnog osiguranja.

Pored osiguranja pristupa zdravstvenoj zaštiti, radilo se na prevenciji i edukaciji, pa je tako 206 žena obavilo ginekolološki pregled a obezbjeđeni su sistematski pregledi za oko 100 mališana.

Edukativne radionice o opštem zdravlju, tuberkulozi i drugima zaraznim i nezaraznim bolestima, također su bile realizovane u romskim naseljima s ciljem podizanja svijesti o značaju čovjekovog zdravlja.

Ovaj projekat će biti nastavljen i u narednom periodu, s tim što će predstavnici Udruženja Euro Rom lobirati kod lokalnih struktura vlasti da daju svoj doprinos i osiguraju kontinuiranu zdravstvenu zaštitu romskoj populaciji.

O značaju ovog projekta i njegovoj realizaciji na terenu saznajte u emisiji Na margini.

 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*