U prvoj polovini uvezeno 231,6 miliona KM kineske robe

Vrijednost kineske robe uvezene u BiH u prvoj polovini ove godine dostigla je 231,6 miliona maraka.

To je za čak 24,2 miliona više u odnosu na isti period lani, a odjeća, obuća i električni aparati iz ove zemlje i dalje su među najprodavanijim na domaćem tržištu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH ove godine najviše je uvezeno električnih aparata, generatora, turbina, kotlova i klipnih motora, dok ne manjka ni tekstila i obuće.

U prvih šest mjeseci prošle godine iz Kine su uvezena 207,4 miliona maraka robe, dok je na dažbine otišlo 56,19 miliona KM. U ovoj godini na dažbine je, kazali su u UIO BiH, potrošeno 6,7 miliona maraka više.

U Pokretu potrošača RS smatraju da roba porijeklom iz Kine ima svoje tržište u BiH, odnosno nju uglavnom kupuju stanovnici sa nižim primanjima.

“To što je roba proizvedena u Kini ne mora da znači da nije kvalitetna”, istakli su u pokretu i dodali da potrošači znaju šta kupuju.

“Mnogi se zbog niske cijene odlučuju na robu iz Kine, znaju šta za tu cijenu mogu da dobiju i zbog toga nismo ni imali pritužbi potrošača”, rekli su i istakli da će proizvodi iz Kine u ogromnim količinama stizati u BiH sve dok platežna moć stanovništva ne bude popravljena.

Konstantan rast obima i vrijednosti uvoza iz Kine prati i sve veći broj kineskih radnji.

Domaći trgovci kažu da su time direktno pogođeni i da im opada prodaja.

“Prodajemo gotovo iste proizvode koje nabavljamo u Turskoj, Rumuniji ili Mađarskoj. Međutim, roba iz Kine je nabavljena po nižoj cijeni, pa je i ovdje jeftinija. Zbog toga naše mušterije odlaze kod Kineza”, kazala je prodavačica Jelica Marković, koja ima tezgu na banjalučkoj pijaci.

RadioSarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*