Zaražena jaja prodavana u 40 država

Evropska unija (EU) saopštila je danas da su jaja zaražena štetnim insekticidom “fipronilom” prodavana u 40 zemalja, uključujući i 24 članice EU od ukupno 28, što značajno širi geografski prostor najnovijeg skandala sa prodajom neispravnih namjernica.
Zemlje koje nisu pogođene su Litvanija, Portugal, Kipar i Hrvatska. Širom Evrope uništeni su milioni jaja i proizvodi od jaja u kojima su nađeni tragovi “fipronila”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osim Evrope, prema pisanju agencije DPA kontaminirana jaja pronađena su još u SAD, Rusiji, Turskoj i Južnoj Africi.

Holandske vlasti saopštile su krajem jula da su zatvorile farme nakon što su jajima pronašli visoku koncentracije “fipronila” – insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posljedica po zdravlje ljudi, prenosi Politico.

Belgijske vlasti otvorile su istragu u junu, ali do jula nisu obavijestile Evropsku komisiju o korišćenju zabranjenog insekticida. Njemačka, čiji supermarketi redovno dobijaju isporuke holandskih jaja, pokrenula je sopstvenu istragu u julu.

Portparolka Evropske komisije Anna-Kaisa Itkonen rekla je da su Holandija, Belgija i Njemačka, putem sistema EU za upozorenje o sigurnosti hrane, upozorile druge zemlje da su zagađena jaja možda izvezena i kod njih.

Holandija je upozorila Švedsku da je isporuke zaraženih jaja početkom avgusta poslala u tu zemlju, a slična upozorenja su poslata i Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, prenosi Politico.

“Sada je na švedskim, švajcarskim i francuskim vlastima da izvrše provjere, jer se svim jajima može ući u trag”, rekla je ona.

Holandski farmeri su upozorili da bi skandal sa prodajom neispravnih jaja mogao da dobije šire razmjere.

Za hemijsko zagađenje se saznalo pošto su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć udruženja Chickfriend specijalizovanog za iskorenjivanje parazita koji napada živinu. Holanđanin koji vodi kompaniju Chikfriend je uhapšen prošlog mjeseca, navodi Reuters.

To preduzeće je u svom proizvodu za iskorenjivanje parazita koristilo organsko jedinjenje “fipronil” koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buha, grinja i krpelja, ali je zabranjeno pri liječenju životinja koje se koriste za ishranu.

Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je “fipronil” u većoj količini “umjereno otrovan” za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu.

Fokus.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*