Danas odluka o raspodjeli migranata u zemljama EU

Sud Evropske unije u Luxembourgu danas bi trebalo da objavi dugoočekivanu odluku o kvotama za raspodjelu izbjeglica koje pristižu u Grčku i Italiju, a koje pravno osporavaju Mađarska i Slovačka.

Evropska unija je u septembru 2015. donijela plan za raspodjelu izbjeglica iz Grčke i Italije, koje predstavljaju ulazne tačke za migrante u Evropskoj uniji, kako bi na taj način zemlje članice pokazale solidarnost. Vijeće Evropske unije donijelo je privremenu mjeru o obavezujućim kvotama kvalificiranom većinom, čime je preglasano protivljenje četiri države – Mađarske, Slovačke, Češke i Rumunije.

Zbog te odluke, Mađarska i Slovačka obratile su se Sudu Evropske unije da donese presudu.

Nezavisni tužilac Suda Evropske unije predložio je krajem jula da se odbace argumenti Mađarske i Slovačke. Sud obično slijedi preporuke nezavisnog tužioca, ali ima slučajeva kada donosi i suprotnu odluku.

Nezavisni tužilac drži da Vijeće nije prekoračilo svoje ovlasti, kao što tvrde Slovačka i Mađarska.

Tokom postupka pred Sudom, Poljska je dala podršku Mađarskoj i Slovačkoj, dok su Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Švedska branile odluku Vijeća.

Odluka kojom je prema prvobitnom planu trebalo rasporediti do 160.000 izbjeglica u roku dvije godine po zemljama članicama, i bez obzira na ovaj pravni spor, vrlo se sporo provodi. Dosadašnji broj relociranih izbjeglica daleko je od postavljenog cilja, koji se u međuvremenu također znatno smanjio.

Do kraja prošle godine iz Italije i Grčke je raspoređeno nešto manje od 28.000 osoba, a prema procjenama Komisije još je preostalo rasporediti oko pet hiljada izbjeglica iz Grčke koje imaju pravo na azil, te još nekoliko hiljada u Italiji.

Riječ je o izbjeglicama iz Sirije i Eritreje koje gotovo po automatizmu imaju pravo na azil i međunarodnu zaštitu, dok ostale izbjeglice Evropska unija smatra ekonomskim migrantima koji nemaju pravo na azil.

Sporazum koji je Evropska unija u martu zaključila s Turskom, drastično je smanjio broj dolazaka migranata u Grčku. Nakon toga je izbjeglička ruta premještena na središnji Mediteran, od libijske obale prema talijanskim otocima, ali većina tih izbjeglica nema pravo na azil.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*