Odbačene žalbe Slovačke i Mađarske protiv prihvata izbjeglica

Evropski sud pravde saopćio je u srijedu da je odbio molbe Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa Evropske unije koji ima za cilj relokaciju izbjeglica.

Sud je objavio da “odbacuje u potpunosti akcije koje su pokrenule Slovačka i Mađarska”.

Članice EU usuglasile su se u septembru 2015. godine da tokom dvogodišnjeg perioda prihvate 160.000 izbjeglica koje borave u Grčkoj i Italiji. Samo 24.000 ljudi preseljeno je, međutim, u treće zemlje do sada.

Taj program smatra se ključnim djelom imigrantske politike EU.

Mađarska i Poljska glasale su protiv plana i odbile su da učestvuju u programu, dok je Slovačka do sada prihvatila samo neznatan broj izbjeglica iz Grčke, prenosi AP.

Mađarska: Odluka Evropskog suda pravde ugrožava sigurnost i budućnost Evrope

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio je da je odluka Evropskog suda pravde da odbije žalbu koju su Mađarska i Slovačka uložile zbog plana da se migranti u Evropskoj uniji raspoređuju po sistemu utvrđenih kvota, sramotna i neodgovorna.

On je naveo da odluka Evropskog suda pravde “ugrožava sigurnost i budućnost Evrope”.

Takvu odluku nazvao je političkom te je upozorio da će “Mađarska nastaviti osporavati napore EU da prisili zemlje na prihvatanje migranata”.

Szijjarto je istakao da će u fokusu Mađarske ostati odbrana spoljnih granica EU, dodavši kako je krajnje vrijeme da EU odustane od “neuspješnog” sistema raspoređivana migranata.

Najviša sudska instanca Evropske unije odbacila je apelaciju Mađara i Slovaka i potvrdila ispravnost plana Evropske unije da nametne obavezne kvote za prijem migranata.

Uvođenjem migrantskih kvota zvanični Brisel želi smanjiti teret Italiji i Grčkoj koje su na najvećem udaru vala migranata, a istočne članice Unije se glasno protive tom planu.

Planom iz 2015. godine je planirano da se iz Grčke i Italije u preostale članice Evropske unije rasporedi 160.000 migranata, a do sada je na taj način raspoređeno njih manje od 30.000.

Slovačka poštuje presudu Evropskog suda pravde

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u srijedu da on i njegova vlada poštuju odluku Evropskog suda pravde koji je odbacio pravne pritužbe Slovačke i Mađarske protiv plana Evropske unije o relociranju izbjeglica.

“U potpunosti poštujemo presudu Evropskog suda pravde”, kazao je novinarima Fico, ali je također dodao da njegova zemlja “ima kritičan stav prema sistemu kvota i migrantima koji se uopće nije promijenio”.

Fico tvrdi da je plan iz 2015. godine o relociranju 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke tokom dvogodišnjeg perioda privremeno rješenje koje će prestati da važi 26. septembra. Dodao je kako vjeruje da se njegova zemlja neće suočiti s nikakvim sankcijama EU zbog svog stava, prenosi AP.

(federalna.ba/agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*