Vučić-Zvizdić: Idemo ka dvije milijarde eura trgovinske razmjene

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon današnjeg susreta potvrdili opredijeljenost BiH i Srbije  za dostizanjem trgovinske razmjene od 2 milijarde eura i povećanje daljnje saradnje.

Nakon susreta  predsjednika Srbija sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, oba državnika potvrdila su opredjeljenje ka dostizanju trgovinske razmjene od 2 milijarde eura, što znači povećanje saradnje na brojnim projektima.

“Uz realizaciju bojnih projekata, posebno infrastrukturnih, možemo povećati obim naše saradnje. Idemo ka 2 milijarde eura trgovinske razmjene. Orijentaciono smo se dogovorili da se zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije održi negdje krajem novembra, u Beogradu” rekao je nakon susreta Denis Zvizdić.

Zvizdić je rekao da BiH i Srbija dijele iste intencije koje su vezane za članstvo u Evropskoj uniji.

– Bosna i Hercegovina i Srbija su prvi susjedi koji dijele isti geografski prostor i iste intencije koje su vezane za članstvo u Evropskoj uniji. To je ono što determinira naše odnose i daje nam putokaz za razvoj i jačanje naše ukupne političke, ekonomske i društvene saradnje – dodao je Zvizdić.

Istakao je da se već nekoliko mjeseci razgovara o integrisanju ekonomskog prostora kako bi se bolje počeli iskorištavati resursi Zapadnog Balkana.

– Ali ako ponudimo zajedničke projekte i nastupe prema trećim tržištima, možemo biti vrlo atraktivno područje za nove investicije, samim tim i za otvaranje novih radnih mjesta – smatra Zvizdić.

Vučić: Ne zaboravljajmo prošlost, ali koncentrišimo se na budućnost
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo atmosferom koja je vladala tokom susreta, te naglasio  da su danas razgovarali o infrastrukturalnim i određenim energetskim pitanjima, o kojima se, kako je naglasio, mora razgovarati i na entitetskom nivou.

“Cilj je dostići trgovinsku razmjenu od dvije milijarde eura i na tome će se  raditi u narednom periodu”, podcrtao je i srbijanski predsjednik.

Nije želio da obeća da će neke stvari zasigurno biti riješene, ali istakao je da ukoliko uspiju i ukoliko se uloži dovoljno truda i energije, onda se u Beogradu do kraja godine mogu okupiti i članovi Predsjedništva BiH, što bi dalo izvanredan podsticaj za razvoj i unapređenje odnosa Srbije i BiH.

Ponovio je da je BiH zemlja u regionu s kojom Srbija ima najveću trgovinsku razmjenu te najveći trgovinski partner ove susjedne zemlje.

– Vjerujem da ćemo to umjeti da iskoristimo da i dalje unapređujemo naše ekonomske odnose – poručio je Vučić.

Istakao je da je  jako važno ukidanje vancarinskih nameta,  koji stvaraju barijere poslovnim ljudima.

Vučić je dodao da nije bilo govora ni o kakvim problemima Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, nakon čega se zahvalio svima onima koji gledaju u budućnost.

“Ne moramo da zaboravljamo prošlost, ali koncentrišimo se na budućnost”, poručio je Vučić ističući da nema potrebe da bilo ko od Srbije pravi bauk jer je Srbija prijateljska zemlja BiH.

Vučić svečano dočekan pred Parlamentom BiH
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je je jutros  u Sarajevu dočekan ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Vučića su   dočekali predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Šefik Džaferović i Mladen Bosić, te predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak i njegovi zamjenici Safet Softić i Ognjen Tadić, nakon kojeg je uslijedio susret  dvije delegacije.

Vučić sa članovima kolegija oba doma PSBiH
Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

U razgovorima je izraženo zadovoljstvo zbog činjenice da politički odnosi idu uzlaznom putanjom a pozdravljen je i podatak da je u proteklih deset godina uprkos svim problemima udvostručena robra razmjena između dvije susjedne zemlje. Istovremeno, konstatirano je da su potencijali za povezivanje mnogo veći ali da ih je moguće iskoristiti samo predanim radom i pojačanim dijalogom uz poštivanja principa punog međusobnog uvažavanja.

Predsjednik Vučić naglasio je da su osnovne teme o kojima u Sarajevu razgovara budući rad na razgraničenju dvije države, zatim infrastrukturno povezivanje BiH i Srbije te stvaranje uvjeta da se ukidaju vancarinske barijere u razmjeni između dvije zemlje.

Uz to, on je dodao da se razgovara i o intenzivnijoj saradnji ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje, pitanjima sukcesije kao i drugim oblastima u kojima je u vrlo skorom vremenu moguće ostvariti dobre rezultate.

Članovi kolegija izrazili su uvjerenje da ova posjeta predsjednika Srbije predstavlja korak naprijed u političkim odnosima BiH i Srbije čiji je kvalitet u vitalnom interesu obje zemlje.

Potencirana je potreba intenzivnog i iskrenog dijaloga a u pojedinačnim istupima članovi rukovodstava parlamentarnih domova iznijeli su nadu i da će se u narednom periodu uspješno okončati određene unutrašnje političke razmirice kako bi se na kvalitetan način ostvarivao evropski put BiH te zakazali, održali i implementirali opći izbori 2018. godine.

U više navrata, u razgovoru je danas posebno naglašena potreba intenzivnije saradnje izvršnih i zakonodavnih organa Bosne i Hercegovine i Srbije a najavljena je mogućnost da se prije kraja ove godine realiziraju zvanični radni susreti rukovodstava Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine Srbije, zatim posjeta članova Predsjedništva BiH Srbiji kao i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*