Mektić: Počelo integrirano upravljanje sigurnošću na zapadnom Balkanu

Na Ministarskoj konferenciji Brdo proces, koja se održava u Sloveniji, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić istakao je da ima velika očekivanja od danas ozvaničenog početka integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću na zapadnom Balkanu.

Uz podršku ovom projektu, podsjetio je na istaknutu ulogu  Ministarstva sigurnosti BiH u iniciranju i provođenju jedne od tri planirane oblasti, a to je borba protiv radikalizma i terorizma.

Cilj koji su danas ozvaničili ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije i regiona je poboljšanje saradnje u oblasti sigurnosti u regionu, kroz sprečavanje dupliranja postojećih mehanizama i inicijativa, te usklađivanje ciljeva svih zemlja prema zajednički utvrđenim prioritetima u ovoj oblasti. Pored terorizma, zajedničko djelovanje se odnosi i na borbu protiv teškog kriminala i jačanje granične sigurnosti.

– Svima nama je dobro poznato da samo integrirani pristup omogućava pregled i koordinaciju šire saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti u regionu. Predloženi koncept predviđa sistemski pristup koji će omogućiti konkretne rezultate u ovoj izuzetno važnoj oblasti za države zapadnog Balkana na putu ka EU – kazao je Mektić.

Ministar Mektić je održao i bilateralni sastanak s ministricom unutrašnjih poslova Slovenije Vesnom Györkös Žnidar s kojom je razgovarao o unapređenju saradnje, posebno u borbi protiv korupcije i terorizma, ilegalnih migracija te daljoj podršci Slovenije na putu BiH ka evropskim integracijama.

Borba protiv terorizma bila je glavna tema i tokom sastanka s direktorom DCAF-a Thomasom Guerberom i direktorom DCAF-a Ljubljana Antonom Travnerom. Također, razgovarano je o realizaciji zajedničkih projekata koji se odnose na poboljšanje granične kontrole i čuvanje granice te saradnje sa zemljama regije u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*