Grabar Kitarović: BiH i njene građane ne doživljavam kao prijetnju

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je danas u otvorenom pismu da bh. građane ne doživljava kao prijetnju za Hrvatsku. Ona je tako odgovorila na kritike nekoliko nevladinih udruženja iz BiH, među kojima i Majki Srebrenice, zbog njenih izjava u kojima je upozorila na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH.

Grabar-Kitarović je u pismu navela da BiH i njene građane “ne doživljava kao pretnju Hrvatskoj” i da osuđuje svako izražavanje netrpeljivosti ili čin mržnje prema bilo kome.

“Ako sam upozoravala na opasnosti od ekstremizma koji jeste ili bi mogao da bude nadahnut iskrivljenim tumačenjima vjere koju doživljavam kao vjeru mira i ljubavi prema bližnjem, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili BiH kao one koji bi mogli biti njegovim izvorima ili podsticateljima”, napisala je hrvatska predsjednica u otvorenom pismo koje je prenijela njena pres služba.

Grabar-Kitarović: Neprihvatljivo moje izjave izjednačavati  sa onima iz Srbije uoči rata
Sedam nevladinih udruženja iz BiH, među kojima i Majke Srebrenice, u pismu hrvatskoj predsjednici je navelo da ih pokušaj da se od Bošnjaka naprave teroristi, ekstremisti i islamska pretnja “neodoljivo podsjeća na razdoblje koje je prethodilo agresiji na BiH”. “Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom na Bošnjacima”, istakli su predstavnici udruženja.

Kolinda Grabar-Kitarović je navela da joj je potpuno neprihvatljivo da se njeno političko djelovanje na bilo koji način poredi s izjavama koje su u periodu prije rata u BiH dolazile iz Srbije.

“Uvjerena sam da dijelite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća prijetnja miru u svijetu i zajedničkim civilizacijskim vrijednostima, te nam je zajednička dužnost sprječavati sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti”, napisala je Grabar-Kitarović.

Ona je istakla da poštuje žrtvu i nastojanje Majki Srebrenice da čuvaju istinu o genocidu u Srebrenici, navodeći da je i hrvatski narod prošao slične strahote.

Dužnost graditi mir, prije svega sa susjedima
“Moje poštovanje izraženo vama i vašim nevino stradalim bližnjima ujedno je i poštovanje predsjednice Republike Hrvatske koje sam izrazila u ime svoje države i svojeg, hrvatskog naroda. Budući da ste (u pismu) naglasile kako ste me, u najboljoj namjeri, smatrale i oslovljavale “kraljicom Balkana”, dužna sam odmah istaknuti kako se nikada nisam takvom doživljavala, nego sam samo i jedino predsjednica Republike Hrvatske”, navela je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da joj je dužnost da štiti državne interese Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, ali i da gradi mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, prije svega susjednima.

“Nema zemlje s kojom je potrebnije izgrađivati takve odnose od BiH. Možda nema država u svijetu koje su upućenije jedne na drugu, hhistorijsko, ekonomski, saobraćajno, kulturno, kao naše dvije države. Osim toga, BiH je i domovina i hrvatskog naroda”, napisala je predsjednica Hrvatske u otvorenom pismu.

Ona je navela da BiH “nije imala, nema i neće imati većeg zagovornika svoga evropskog puta od Republike Hrvatske”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*