Njemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, Stuttgart je na prvom mjestu

Ako miran i bezbrižan život podrazumijeva šetnju pored stabala i cvijeća, pozamašnu sumu na bankovnom računu i siguran posao, onda je idealno mjesto za život Njemačka.
Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svijetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju saobraćajnu gužvu, javni prijevoz, procent zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje kao i količinu sunčeve svjetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova svijeta su u Njemačkoj. Stuttgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg, zajedno s Grazom dijeli deveto mjesto.

Mali, ali bogati Luxembourg, domovina manje od 600.000 stanovnika ima drugi najniži nivo stresa.

Švicarski Bern je na četvrtom mjestu, francuski Bordeaux na šestom, a Edinbourgh na sedmom mjestu. Sydney u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Seattle je najmanje stresan grad u SAD-u.

Najstresniji grad je Bagdad, a poslije njega Kabul.

Tajna bezbrižnog života u Stuttgartu je jaka lokalna ekonomija (Porsche, Bosch i Mercedes-Benz), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu.

“Mnogo zelenila u Stuttgartu uveliko utječe na smanjenje stresa. Ljudi se ne osjećaju ugušenim, što smanjuje anksioznost. Osjećaj sigurnosti u gradu, kako finansijski, tako i u smislu lične sigurnosti također je veliki komfor”, rekao je PR stručnjak iz Stuttgarta David Moos.

Što se tiče sigurnosti Abu Dabi, a poslije njega Osaka u Japanu najpogodniji su gradovi za život.

Iako sunčano vrijeme uveliko utječe na dobro raspoloženje, količina sunčeve svjetlosti nije mnogo doprinijela u pogledu ukupnog rangiranja “sunčanih” gradova. Damask je na prvom mjestu u ovoj kategoriji, a Bordeaux, koji se u ovoj kategoriji nalazi na 56. mjestu, najsunčaniji je grad od prvih 10.

Gradovi Sjeverne Amerike su najmanje zagađeni.

Glavni grad Kambodže Pnom Pen ima najmanju zvaničnu stopu nezaposlenosti. Luksemburg, Bordeaux i Graz su na vrhu u kategoriji gradova koji su najpovoljniji za mentalno zdravlje, a Rejkjavik je najbolji za fizičko zdravlje.

Što se tiče rasne jednakosti, prednjače američki gradovi San Francisco, Boston i Seattle.

10 najmanje stresnih gradova na svijetu:
1. Stuttgart, Njemačka
2. Luxembourg, Luxembourg
3. Hanover, Njemačka
4. Bern, Švicarska
5. Minhen, Njemačka
6. Bordeaux, Francuska
7. Edinburgh, Velika Britanija
8. Sydney, Australija
9. Graz, Austrija i Hamburg, Njemačka

10 najstresnijih gradova na svijetu:
1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Afganistan
3. Lagos, Nigerija
4. Dakar, Senegal
5. Kairo, Egipat
6. Teheran, Iran
7. Daka, Bangladeš
8. Karachi, Pakistan
9. Nju Delhi, Indija
10. Manila, Filipini

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*