USK: Policija razbija mrežu krijumčara ljudi

Prema nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policajaca Granične policije BiH, zajedno sa policajcima MUP-a USK provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Dardaneli“.

Radi se o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju Tužiteljstvo BiH realizira u suradnji sa USKOK-om Republike Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore.

Slobode je lišeno više osumnjičenih osoba a vrše se pretresi na više lokacija, na području Unsko-sanskog kantona.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna grupa, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije.

Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba.

Ova akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona. Upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

Osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*