Pozoriste mladih Tuzle ucesnik 9.Internacionalnog festivala “Bina mira” – Eupen, Belgija 2017.

U periodu od 15.9. – 22.92017.godine, Pozoriste mladih Tuzle boravi u Eupenu u Belgiji kao ucesnik 9.Internacionalnog festivala “Bina mira”. Bina mira je pozorisni festival gdje se kroz pozorisne susrete mladih iz Evrope obiljezava 21.septembar – Svjetski dan mira.

Ove godine, Pozoriste mladih Tuzle se 21.9.2017.godine u Eupenu predstavlja sa predstavom “Kad postanem kralj” rađenoj po motivima animiranog filma “Kralj lavova”. Reziju za predstavu potpisuju Amila Besirovic i Adnan Mujkic.

Radnja predstave se odvija u svijetu životinja gdje je taj svijet iskorišten kao metafora i simbol za prikaz realnog ljudskog života i gdje su unutar životinjskog zapravo predstavljeni ljudski karakteri. Akcentovana je snaga ljubavi i prijateljstva na jednoj i vlasti i moći na drugoj strani. Predstavljena su dva različita sistema vladavine u kojem je posebno naglašeno korištenje moći kao sredstva manipulacije drugima. Jedan vid vladavine sa sobom nosi toleranciju, razumijevanje i otvoreni način razmišljanje kao ključ svake uspješne komunikacije, dok drugi, ne prihvatanjem bogatstva različitosti i suživota, donosi destrukciju, monotoniju i otuđenje.

Pored pozorisnih predstava, mladi Evrope ce tokom festivala ucestvovati na filmskim, pozorisnim, likovnim i plesnim radionicama, te ce imati strucne posjete Njemackoj i Holandiji od kojih se izdvaja posjeta Evropskom parlamentu u Briselu.

Nakon premijernog izvođenja predstave u Belgiji, premijera predstave “Kad postanem kralj” bice organizovana u Tuzli pocetkom oktobra 2017.godine.

(RTV7)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*