Guterres: Posljednja šansa Suu Kyi da zaustavi progon Rohingya

U intervjuu za britanski BBC generalni sekretar UN-a António Guterres je rekao da liderka te zemlje i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi ima posljednju šansu da zaustavi vojnu ofanzivu na muslimansku manjinu Rohingya u Mijanmaru. BBC će intervju emitovati sutra, dok istovremeno međunarodni zvaničnici svakodnevno na terenu svjedoče tragičnom obimu etničkog čišćenja nad Rohingyama koje vrše vojne snage Mijanmara.

Generalni sekretar UN-a je u intervjuu još jednom pozvao vojne snage Mijanmara da vojnu ofanzivu protiv pobunjenika ne pretvaraju u etničko čišćenje, što je apsolutno neprihvatljivo. Stoga je zaključio da mijanmarska liderka sada ima posljednju šansu da zaustavi vojnu ofanzivu.

Vojne vlasti Mijanmara uporno negiraju etničko čišćenje i odgovornost za izvođenje vojnih operacija kao znak odmazde, prebacuju protiv pobunjeničke grupe Rohingya – ARSA koja je krajem prošlog mjeseca izvela više napada na vojne i policijsake punktove u državi Rakin, u kojoj živi ta manjinska muslimanska zajednica. U Bangladeš je prebjeglo više od 410.000 pripadnika naroda Rohingya, a u obim etničkog čišćenja se svakodnevno uvjeravaju međunarodni zvaničnici.

“Ne sjećam se da sam vidio bilo šta tako strašno, tako užasno! Zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje za koje je odgovorna vlada Mijanmara je nešto čemu nikada ranije nisam svjedočio. Posjetio sam bolnicu i vidio malu djecu sa opekotinama, ranama od metaka… ljude, koje su tretirali poput životinja“, rekao je Eric Paul Schwartz, šef Refugee Internationala i bivši zamjenik državnog sekretara za pitanja populacije, izbjeglica i migracije SAD-a.

Dok kriza i vanjski pritisak jačaju nacionalizam u Mijanmaru, UN otvoreno govore o etničkom čišćenju, čije se razmjere još ne mogu sagledati.

“Vjerujem da u vremenima poput ovih najstrože i najjače mjere moraju biti preduzete. Potrebne su multilateralne sankcije protiv vojske Mijanmara, potreban je embargo oružja, potrebno je djelovanje Međunarodnog krivičnog suda. Sjedinjene Američke Države moraju ponovo nametnuti sankcije koje su ukinute u proteklih nekoliko godina. Teško je procijeniti koliko je rasprostranjeno zlostavljanje u Mijanmaru“, kazao je Schwartz.

Suočena sa sve žešćim kritikama, liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi će se, ipak, u utorak, nekoliko sati prije otvaranja sjednice Generalne skupštine UN-a, prvi put obratiti svojim građanima u vezi s krizom o muslimanskim Rohingyama, a poruka će biti upućena i svijetu. Suu Kyi je odlučila da govori u Naypjidaw, administrativnoj prijestolnici Mijanmara. Do sada je samo pozivala vojsku da bude uzdržana i poštedi civile, a malo je vjerovatno da će govor u utorak ličiti na onaj održan pred Generalnom skupštinom UN-a prošle godine, kada je obećala da će braniti prava Rohingya, koji se smatraju jednom od najprogonjenijih manjina u svijetu.

(federalna.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*