Pet manje poznatih činjenica o Angeli Merkel

U Njemačkoj su u iduću nedjelju, 24. septembra, parlamentarni izbori, na kojima kancelarka Angela Merkel vodi bitku za svoj četvrti mandat na čelu njemačke Vlade.

Za 63-godišnju Merkel, njemačku kancelarku od 2005. godine, opšte je poznato da je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, da se bavila naukom i da je 2015. godine otvorila vrata Njemačke za veliki broj migranata.

Manje je poznato da je lako ostaje budna i održava pažnju tokom cijele noći, da je na fakultetu jedva položila marksizam, da živi u običnom stanu – kao većina ljudi, ili da je strastvena fudbalska navijačica i da se njen muž rijetko pojavljuje u javnosti.

Merkel je poznata po sposobnosti da održi pažnju tokom pregovora koji traju duboko u noć, što je značajna prednost kada se diskutuje o složenim temama kao što su klimatske promjene, finansijska pomoć drugim državama ili tokom mirovnih pregovora.

Ona kaže da joj je san potreban kao i drugim ljudima, ali da je u stanju da izvjesno vrijeme izdrži i sa veoma malo sna. “Imam određene sposobnosti, nalik kamili”, rekla je jednom za njemački časopis Brigitte.

Merkel je, kao i svi studenti u Istočnoj Nemačkoj, morala da polaže ispit iz marksizma-lenjinizma. Za razliku od odličnih rezultata koje je imala iz fizike, marskizam je jedva položila, sa šesticom.

Uprkos tome, kasnije je postala sekretarka za agitaciju i propagandu u omladinskoj komunističkoj organizaciji. Ona to nikad nije poricala, ali je navela da je njen zadatak uglavnom bio da organizuje čitalačke sekcije i odlaske u pozorište.

Merkel nije poznata kao osoba koja vodi raskošan život. Naprotiv, ona živi u običnom stanu u centru Berlina, ima jednu malu vikendicu i sama gaji povrće.

Ona nije izuzetak od drugih njemačkih lidera u odnosu prema fudbalskoj reprezentaciji Njemačke, čija je strastvena navijačica. Štaviše, Merkel ozbiljnije shvata tu svoju ulogu od većine političara i uvijek kad je u mogućnosti, ode do svlačionice i poželi sreću njemačkim igračima.

Zanimljiva je i činjenica da se njen drugi muž, kvantni hemičar Joachim Sauer, rijetko pojavljuje u javnosti. U početku njenog prvog kancelarskog mandata, Sauer se pojavio s Merkel samo jednom, na operskom festivalu, zbog čega ga je jedan časopis nazvao “Fantom iz opere”. O njegovom stavu prema politici ne zna se gotovo ništa.

Ako Merkel poslije izbora ostane na čelu Vlade i ako bude kancelarka do 2021. godine, izjednačiće poslijeratni rekord Helmuta Kohla koji je 16 godina bio njemački kancelar (1982-1998).

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*