Doktor Asmir Avdičević predstavlja BiH

Odjeljenje medicinskih nauka Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, nominiralo je doktora Asmira Avdičevića iz Tuzle, specijalistu radijacijske onkologije za jedinog predstavnika BiH na Internacionalnom kongresu onkoloških nauka u Turskoj. Kongres će biti održan krajem septembra u Antaliji.

Riječ je o prestižnom Kongresu koji okuplja stručnjake iz cijelog svijeta, a na kojem se predstavljaju najnovije metode liječenja malignih oboljenja. Ove godine najviše pažnje biće posvećeno karcinomu dojke u ranom stadijumu, savremenim metodama u liječenju karcinoma pluća, a velika pažnja bit će posvećena i personaliziranim načinima liječenja u onokologiji.

Doktor Asmir Avidičević dio je tima kojeg predvodi akademik Enver Zerem, koji na UKC-u Tuzla kao jedan od pristupa u tretiranju metastaza u jetri, pored hirurških procedura, pokušavaju etablitirati “perkutanu etanološku ablaciju”. Ova metoda može postići odumiranje tumora od 90 do 100 procenata, što zavisi od veličine tumora, kao i veličine broja metastaza u jetri kod drugih primarnih lokalizacija tumora. Najbolji rezultati postižu se s primarnim tumorima jetre.

– Pod kontrolom ultrazvuka, posebno konstruisanom iglom koja na vrhu ima raspoređene bočne otvore, mi uđemo u tumorsku masu, te potom ubacujemo 96 postotni alkohol u tumor, u količini koju prethodno izračunamo na osnovu veličine tumora. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje oko 20 minuta i obično je potrebno od 2 do 6 tretmana da bi se tumor uništio – pojasnio je Avdičević za Tuzlarije.

(tuzlarije.net)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*