Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan mira

Širom svijeta 21. septembar se obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine, ovaj datum određen je za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština UN-a 1981. godine, a cilj je da omogući svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.

Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome šta bi trebao predstavljati, zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

Njegov je glavni motiv nenasilje i mir u globalnom, političkom i vojnom smislu. Možda posebno simbolično da njegovo obilježavanje ove godine pada poslije teških poruka na zasjedanju Ujedinjenih naroda, koje su uglavnom govorile o terorizmu, nuklearnim prijetnjama i trendu naoružavanja.

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se “Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše “Dug život apsolutnom svjetskom miru”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*