VMBiH: Počinju pregovori s SAD-om o sporazumu o readmisiji osoba koje borave bez dozvola

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država o readmisiji osoba koje borave bez dozvola, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države će zaključivanjem ovog sporazuma i na osnovu reciprociteta uvesti brže i efikasnije procedure identifikacije te sigurnog i urednog povratka osoba koje ne ispunjavaju uvjete ulaska ili boravka na teritorijama dviju država.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, s oznakom “EI” koja potvrđuje odgovarajuću usklađenost s legislativom EU u ovoj oblasti.

Pravilnikom su utvrđeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni pri unosu ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u nekomercijalne svrhe na teritoriju Bosne i Hercegovine, a koji su dio putničkog prtljaga ili se šalju kao male pošiljke fizičkim osobama. Cilj je spriječiti unošenje uzročnika zaraznih bolesti u BiH.

Tako će u BiH, između ostalog, biti moguće u ručnom prtljagu unijeti meso, određene mesne i mliječne priozvode iz država Evropske unije i još 11 država, među kojima su Srbija, Crna Gora i Makedonija, s tim da njihova masa ne prelazi pola kilograma po osobi.

Primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine, a do tada će Ured za veterinarstvo BiH o njegovom sadržaju detaljno informirati javnost i nadležne institucije u BiH.

Vijeće ministara BiH također je usvojilo je Informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava i poziv za intervenciju Bosne i Hercegovine kao treće strane u postupku pred Evropskim sudom u slučaju “Zoletić i drugi protiv Azerbejdžana”.

Zaključeno je da ovaj slučaj povlači Ustavom propisanu obavezu Bosne i Hercegovine da osigura zaštitu svojih građana u inozemstvu.

Riječ je o zaštiti prava 33 državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na privremenom radu u Azerbejdžanu, a koje je angažiralo privatno društvo u sektoru građevine. Međutim, uvjeti rada i boravka u Azerbejdžanu nisu bili u skladu s obećanjima koja su prethodno dobili za rad i boravak u inozemstvu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će izraditi srednjoročni program za suzbijanje diskriminacije u Bosni i Hercegovini koji će obuhvatiti i program obuka za promociju i zaštitu ljudskih prava za period 2017. – 2022. godine, umjesto planiranih strategija za borbu protiv diskriminacije u Bosni i Hercegovini i za promociju i zaštitu ljudskih prava u BiH.

Ovaj zaključak donijet je nakon što je Vijeće ministara BiH informirano da nema saglasnosti Vlade Republike Srpske za donošenje Strategije za borbu protiv diskriminacije u Bosni i Hercegovini i Strategije za promociju i zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini na državnom nivou, uprkos činjenici da je Evropska komisija u ranijem izvještaju naglasila potrebu donošenja cjelovitog strateškog dokumenta u ovoj oblasti.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*