Vučić u UN: Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju Generalnoj skupštini UN da je uslov broj jedan za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti i najavio da će više govoriti o Srbiji, zemlji koja i ima sve veći ugled u svijetu.

Vučić je naveo da se obraća prvi put u svojstvu predsjednika Srbije, da je pažljivo slušao prethodne govornike, da su svi govorili o miru i stabilnosti, ali i da su često optuživali neke druge ili napadali neke druge da oni taj mir ugrožavaju.

Kako je rekao, on neće imati takav pristup, i govoriće o Srbiji i njenom napretku, reformama, i činjenici da nas svijet razume i prihvata, ali i takođe govoriće i na način gdje nema potrebe da podilazi svom narodu jer su sve političke interne bitke dobijene. Političko rješenje kosovskog pitanja je naš nacionalni prioritet, rekao je Vučić za govornicom Generalne skupštine UN.

“Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”, podsjetio je Vučić i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u UNESCO.

Od ključne je važnosti postizanje političkog rješenja, jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj. Srbija neće priznati Kosovo, naveo je, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rješenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu, prenosi Tanjug.

Ocijenio je da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise i to sa obje strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*