59c4d17d-2ce8-4a88-a2b6-55c90a0a0a7e-senad-softic-centralna-700x402

Softić: Fokus Centralne banke ostaje na EU

Predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj međunarodnoj konferenciji u Sarajevu, u povodu dvije decenije rada ove institucije, razmijenit će iskustva s kolegama iz država okruženja u vezi s pridruživanjem Evropskoj uniji i ulozi centralnih banaka na tom putu – najavio je guverner Senad Softić.
Fokus je, rekao je, i dalje EU, a iskustva država okruženja, pogotovo onih koji su već u EU, tvrdi da su mnogo značajna.

Istakao je da je Centralna banka blagovremeno odgovorila na Upitnik Evropske komisije i da će pomoći drugim institucijama, u vezi s ekonomskim sektorom, da kvalitetno daju odgovore da bi put kao EU bio lakši.

Rekao je da konferenciji prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz Evropske unije  te međunarodnih finansijskih institucija.

Naveo je da je konferencija strukturirana u tri sesije. U okviru prve sesije fokus će biti na proteklih 20 godina Centralne banke. Druga sesija bit će posvećena novim izazovima za centralne banke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, dok se tema treće sesije odnosi na ključne makroekonomske aspekte u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U te dvije sesije učestvovat će čelnici centralnih banaka Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, te visoki predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Direkcije za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije.

Tokom konferencije guverner Softić promovirat će monografiju izdatu u povodu obilježavanja godišnjice Centralne banke, a dan konferencije je i zadnji dan numizmatičke izložbe koja je pod nazivom ”Tragom novca”, postavljena u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu od 11. augusta.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*